Veiligheidsunie: Commissie ingenomen met akkoord over betere regels ter bestrijding van terrorismefinanciering

Het Europees Parlement en de Raad hebben vandaag een politiek akkoord bereikt over het voorstel van de Commissie om de grensoverschrijdende toegang tot financiële informatie door rechtshandhavingsinstanties te vergemakkelijken.

De nieuwe maatregel is een politieke prioriteit voor 2018-2019 en zal de politie in staat stellen snel toegang te krijgen tot cruciale financiële informatie voor strafrechtelijke onderzoeken, wat zal zorgen voor een krachtiger antwoord van de EU op terrorisme en andere ernstige criminaliteit.

Dimitris Avramopoulos, commissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap, toonde zich ingenomen met het akkoord: "Wil je criminelen en terroristen kunnen oppakken, dan moet je in staat zijn hun geld te volgen. De vandaag overeengekomen nieuwe regels zullen zorgen voor een snelle toegang tot financiële informatie en een vlottere samenwerking in heel Europa, zodat geen enkele crimineel of verdachte nog langer onder de radar kan verdwijnen of met zwart geld kan wegkomen.”

Julian King, commissaris voor de Veiligheidsunie: "We hebben de armslag van terroristen en criminelen beperkt door te voorkomen dat zij de middelen in handen krijgen om hun dodelijke aanvallen uit te voeren. Vandaag beperken we hun armslag nog verder, door de toegang tot financiële informatie voor rechtshandhavingsinstanties te vergemakkelijken om hen te helpen hard op te treden tegen de financiering van terrorisme. Het Europees Parlement en de Raad lossen hiermee een belangrijke toezegging voor de totstandbrenging van een veiliger Europa in en ik dank hen hiervoor."

Věra Jourová, commissaris van Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid: "Een betere samenwerking tussen financiële-inlichtingeneenheden en rechtshandhavingsinstanties in de EU zal ons in staat stellen sneller en effectiever op te treden tegen witwaspraktijken. We moeten waakzaam zijn voor verdachte geldovermakingen, omdat deze erop kunnen wijzen dat een terroristische aanslag wordt voorbereid. Dergelijke informatie moet snel worden doorgegeven, en dit is alleen mogelijk wanneer we over een sterk netwerk beschikken."

Met moderne technologie kunnen criminelen en terroristen binnen enkele minuten geld overmaken tussen financiële instellingen. De toegang van rechtshandhavingsinstanties tot financiële informatie is vaak te traag en te omslachtig, waardoor zij er niet in slagen strafrechtelijke onderzoeken naar behoren uit te voeren en effectief hard op te treden tegen terroristen en zware criminelen. De maatregelen die vandaag zijn overeengekomen als aanvulling op het EU-kader voor de bestrijding van witwaspraktijken, zullen:

  • tijdige toegang tot financiële informatie mogelijk maken: rechtshandhavingsinstanties en bureaus voor de ontneming van vermogensbestanddelen zullen directe toegang hebben tot bankrekeninginformatie in nationale centrale registers van bankrekeningen of systemen voor gegevensontsluiting. Europol zal ook indirecte toegang tot deze informatie kunnen krijgen;
  • de samenwerking verbeteren: de nieuwe regels zorgen voor een betere samenwerking tussen nationale autoriteiten, Europol en de financiële-inlichtingeneenheden (FIE's);
  • gegevensbescherming waarborgen: rechtshandhavingsinstanties zullen alleen toegang hebben tot beperkte informatie over de identiteit van de houder van de bankrekening en in specifieke gevallen van ernstige criminaliteit of terrorisme. Op die manier wordt gewaarborgd dat de rechten en vrijheden van betrokken personen volledig worden beschermd, met name het recht op de bescherming van persoonsgegevens.

Volgende stappen

De richtlijn moet nu formeel worden vastgesteld door het Europees Parlement en de Raad. Zodra zij in werking treedt, zullen de lidstaten 24 maanden de tijd hebben om de nieuwe regels in nationale wetgeving om te zetten.

Achtergrond

Criminele groepen en terroristen opereren steeds vaker over de grenzen heen en hun activa bevinden zich zowel binnen als buiten het grondgebied van de EU. De EU heeft weliswaar een sterk kader voor de bestrijding van witwaspraktijken, maar toch bevatten de huidige regels niet de precieze voorwaarden waaronder nationale autoriteiten financiële informatie kunnen gebruiken om bepaalde strafbare feiten te voorkomen, op te sporen, te onderzoeken of te vervolgen.

Aansluitend bij het actieplan van februari 2016 heeft de Commissie in april 2018 voorgesteld het gebruik van financiële en andere informatie te vergemakkelijken, zodat ernstige criminaliteit, zoals terrorismefinanciering, effectiever kan worden voorkomen en bestreden. De maatregelen waarover het Europees Parlement en de Raad vandaag overeenstemming hebben bereikt, versterken het bestaande EU-kader voor de bestrijding van witwaspraktijken en de capaciteit de lidstaten om ernstige criminaliteit te bestrijden.

Meer informatie

Persbericht - Veiligheidsunie: Commissie presenteert nieuwe maatregelen om terroristen en criminelen de middelen en de kansen te onthouden voor het plegen van hun daden (17 april 2018)

Veelgestelde vragen - Security Union: Denying terrorists the means to act (17 april 2018)

IP/19/1049

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail