EU stelt vrijwaringsmaatregelen in op rijst uit Cambodja en Myanmar

Een onderzoek heeft bevestigd dat er sprake is van een aanzienlijke toename van de invoer van Indica-rijst uit Cambodja en Myanmar in de Europese Unie, met economische schade voor Europese producenten tot gevolg.

Daarom heeft de Europese Commissie vandaag besloten opnieuw invoerrechten in te stellen, die over een periode van drie jaar geleidelijk zullen worden verlaagd.

Het besluit van de Commissie, dat morgen in het Publicatieblad wordt bekendgemaakt, houdt in dat de Europese Unie met ingang van 18 januari de normale douanerechten op dit product weer zal instellen met een tarief van 175 EUR per ton in het eerste jaar, dat geleidelijk zal worden verlaagd tot 150 EUR per ton in het tweede jaar en 125 EUR per ton in het derde jaar.

Tijdens het onderzoek, dat in maart 2018 werd geopend, heeft de Commissie vastgesteld dat de gecombineerde invoer van Indica-rijst uit beide landen de afgelopen vijf rijstteeltseizoenen met 89 % is gestegen. Tegelijkertijd bleek uit het onderzoek dat de prijzen aanmerkelijk lager waren dan die op de markt van de Unie, en in dezelfde periode zelfs nog verder waren afgenomen. Deze toename van de invoer tegen lage prijzen heeft dusdanig grote problemen veroorzaakt voor rijstproducenten in de Unie dat hun marktaandeel in de EU fors is gedaald van 61 % tot 29 %.

Cambodja en Myanmar zijn begunstigden van de handelsregeling EBA ("Everything But Arms") van de EU, die de minst ontwikkelde landen ter wereld eenzijdig rechten- en contingentvrije toegang verleent tot de markt van de Unie (behalve voor wapens en munitie). De regeling is een van de pijlers van het stelsel van algemene preferenties (SAP) van de EU, dat ontwikkelingslanden laat profiteren van lagere invoerrechten. De maatregelen van vandaag maken gebruik van het vrijwaringsmechanisme van de SAP-verordening.

Achtergrond

Het oorspronkelijke verzoek tot de instelling van vrijwaringsmaatregelen op de invoer van rijst werd in februari 2018 door de Italiaanse regering ingediend, met steun van alle andere rijstproducerende lidstaten van de EU (Spanje, Frankrijk, Portugal, Griekenland, Hongarije, Roemenië en Bulgarije). De Commissie opende op 16 maart 2018 een formeel onderzoek. De maatregelen zullen drie jaar lang van kracht zijn.

Het besluit zal op 17 januari in het Publicatieblad van de EU worden bekendgemaakt en de dag erna in werking treden.

Meer informatie

Handelsbetrekkingen van de EU met Cambodja (in het Engels)

Handelsbetrekkingen van de EU met Myanmar (in het Engels)

Stelsel van algemene preferenties (in het Engels)

IP/19/427

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail