Europees burgerinitiatief: Europese Commissie wijst verzoek om EU-referendum over Brexit af

De Europese Commissie heeft vandaag besloten om een Europees burgerinitiatief over de vraag of de EU-burgers willen dat het Verenigd Koninkrijk blijft of vertrekt niet te registreren.

Volgens de Commissie is niet voldaan aan de voorwaarden voor registratie omdat dit initiatief buiten de bevoegdheid van de EU valt.

In het initiatief staat onder andere: “Alle Europese burgers moeten hun politieke overtuiging kunnen uiten en kunnen aangeven of zij willen dat het Verenigd Koninkrijk bij de Europese Unie blijft." De organisatoren roepen de Europese Commissie op om "deze openbare opiniepeiling te steunen zodat alle Europese burgers in de 28 EU-landen kunnen aangeven of zij willen dat de Brexit doorgaat of niet". Artikel 50, lid 1, van het Verdrag betreffende de Europese Unie geeft elk EU-land uitdrukkelijk het recht om zich, met inachtneming van de eigen grondwet, uit de EU terug te trekken. De Europese Commissie betreurt het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten, maar respecteert de uitslag van het referendum in dat land.

Achtergrond

Het Europees burgerinitiatief werd geïntroduceerd bij het Verdrag van Lissabon en is in april 2012 met de verordening over het Europees burgerinitiatief in de praktijk omgezet. Sindsdien kunnen burgers via dit instrument mee de Europese agenda bepalen. De Europese Commissie heeft, zoals voorzitter Juncker in zijn Staat van de Unie in 2017 aangaf, voorstellen ingediend om het Europees burgerinitiatief te hervormen en nog gebruikersvriendelijker te maken.

Na de officiële registratie van een Europees burgerinitiatief kunnen een miljoen burgers uit ten minste een kwart van de EU-lidstaten de Europese Commissie verzoeken om wetgevingsvoorstellen in te dienen op gebieden waarvoor zij bevoegd is.

De verordening over het Europees burgerinitiatief bepaalt dat een voorstel voor een burgerinitiatief betrekking moet hebben op thema's waarvoor de Commissie wetsvoorstellen kan indienen, dat het niet beledigend, lichtzinnig of provocerend mag zijn, en dat het niet mag indruisen tegen de waarden van de Unie.

De afgelopen twee jaar heeft de Commissie wel vier andere burgerinitiatieven geregistreerd die verband houden met de Brexit:

Verder waren er nog twee initiatieven in verband met de Brexit die niet aan de voorwaarden voldeden en dus niet werden geregistreerd:

Meer informatie

Europese burgerinitiatieven waarvoor momenteel handtekeningen worden verzameld

Website over het Europees burgerinitiatief

Verordening over het Europees burgerinitiatief

IP/18/6581

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail