Hervorming WTO: EU doet voorstellen over de werking van de WTO-Beroepsinstantie

Vandaag heeft de EU samen met andere leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), nl. Australië, Canada, China, IJsland, India, Korea, Mexico, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Singapore en Zwitserland, een voorstel voor concrete wijzigingen gepresenteerd om de huidige impasse bij de WTO-Beroepsinstantie te doorbreken.

Het voorstel zal op 12 december worden ingediend tijdens de bijeenkomst van de Algemene Raad van de WTO.

Commissaris Malmström zei hierover: "De functie van de Beroepsinstantie binnen het stelsel voor geschillenbeslechting van de WTO beweegt zich in de richting van de afgrond. Zonder deze kerntaak van de WTO verliest de wereld een systeem dat gedurende decennia heeft gezorgd voor stabiliteit in de mondiale handel. Wij presenteren nu, samen met een brede coalitie van WTO-leden, onze meest concrete voorstellen tot nu toe voor de hervorming van de WTO. Ik hoop dat dit zal bijdragen aan het doorbreken van de huidige impasse en dat alle WTO-leden hun verantwoordelijkheid zullen nemen en te goeder trouw deel zullen nemen aan het hervormingsproces."

Het stelsel voor geschillenbeslechting van de WTO, waar de Beroepsinstantie deel van uitmaakt, is een belangrijke factor voor de veiligheid en voorspelbaarheid van het multilaterale handelssysteem. Zonder een degelijk handhavingssysteem kunnen de multilaterale regels niet langer doeltreffend functioneren. Als er geen oplossing wordt gevonden om de huidige impasse bij de benoemingen bij de Beroepsinstantie op te lossen, loopt het hele systeem gevaar.

De voorgestelde wijzigingen van de WTO-overeenkomst die nu aan de leden van de organisatie worden voorgelegd, volgen op de op 18 september gepubliceerde ideeën van de EU om de WTO te moderniseren en maken deel uit van een bredere inspanning waaronder ook het onlangs ingediende voorstel inzake de regels voor kennisgeving en transparantie binnen de WTO valt, dat onder meer door de VS en Japan is ingediend.

De voorstellen zijn het resultaat van intense discussies met andere WTO-leden in de afgelopen weken. In deze voorstellen komen alle punten van zorg aan bod die de afgelopen maanden zijn geuit met betrekking tot de Beroepsinstantie. De voorstellen tonen de bereidheid van de EU om zich in te zetten voor een betekenisvolle hervorming van alle functies van de WTO.

De vandaag ingediende tekstvoorstellen zijn gericht op de aanpak van alle bezwaren ten aanzien van de WTO-Beroepsinstantie, door:

  • nieuwe regels in te voeren voor afscheidnemende leden van de Beroepsinstantie waarin duidelijk wordt vastgelegd in welke gevallen zij kunnen aanblijven om de beroepsprocedures waaraan zij werken te voltooien;
  • ervoor te zorgen dat beroepsprocedures op tijd worden afgerond, nl. binnen het in de WTO-regels vastgelegde tijdsbestek van negentig dagen, tenzij de partijen bij het geschil anders overeenkomen;
  • te verduidelijken dat de juridische kwesties waarover bij de Beroepsinstantie beroep kan worden ingesteld, niet de betekenis van nationale wetgeving omvatten;
  • aan te geven dat de Beroepsinstantie alleen de problemen moet aanpakken die nodig zijn om het geschil op te lossen;
  • jaarlijkse bijeenkomsten te organiseren tussen de WTO-leden en de Beroepsinstantie om op een open manier systemische kwesties of tendensen in de jurisprudentie te bespreken.

Tegelijkertijd doet de EU ook voorstellen om de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de Beroepsinstantie te versterken en de doeltreffendheid ervan te verbeteren. De EU stelt onder meer voor om één langere termijn van 6 tot 8 jaar voor de leden van de Beroepsinstantie in te stellen en het aantal leden te verhogen van 7 naar 9 voltijds werkende personen, zodat de Beroepsinstantie in staat is om resultaten te leveren.

De voorstellen bevatten ook regels om ervoor te zorgen dat het selectieproces van de leden van de Beroepsinstantie automatisch begint wanneer er een vacature is en dat er sprake is van een ordelijke overgang met afscheidnemende leden.

Deze voorstellen zullen op 12 december door de EU en gelijkgestemde WTO-leden worden gepresenteerd tijdens de bijeenkomst van de Algemene Raad van de WTO. De EU hoopt dat alle WTO-leden op basis hiervan snel kunnen optreden en dat wij de dreigende crisis kunnen afwenden.

Meer informatie

Link naar de voorstellen voor de WTO

Aanvankelijke ideeën van de EU over de hervorming van de WTO, zoals op 18 september gepubliceerd

IP/18/6529

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail