Het Junckerplan aan het werk: de investeringen in Europa weer op schema brengen

In een vandaag gepubliceerde Mededeling onthult de Commissie hoe het investeringsplan voor Europa - het Junckerplan - ertoe heeft bijgedragen dat vier jaar na de lancering ervan de investeringen in Europa weer op een duurzaam niveau zijn gebracht.

Het investeringsplan heeft zijn oorspronkelijke doelstelling en verwachtingen overtroffen en heeft nu voor 360 miljard euro aan investeringen gemobiliseerd, waarvan twee derde afkomstig is uit private middelen. Dankzij de ruggensteun van het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI) zullen 850.000 kleine en middelgrote ondernemingen profiteren van een verbeterde toegang tot financiering. Uit schattingen blijkt dat het EFSI al meer dan 750.000 banen heeft ondersteund, terwijl er tegen 2020 1,4 miljoen banen zullen worden gecreëerd, wat een positieve impact zal hebben in miljoenen Europese huizen.

Het Junckerplan heeft het bbp van de EU al met 0,6% doen toenemen, een cijfer dat tegen 2020 op 1,3% zal uitkomen. Alle lidstaten profiteren hiervan, met name de lidstaten die het hardst door de crisis zijn getroffen. Het succesvolle model van het EFSI wordt vandaag de nieuwe benchmark voor door de EU ondersteunde investeringen, zowel binnen als buiten de EU, met het nieuwe InvestEU-fonds en het instrument voor nabuurschapsbeleid, ontwikkeling en internationale samenwerking, zoals voorgesteld door de Commissie voor de volgende langetermijnbegroting van de EU.

Jyrki Katainen, vicevoorzitter van de Commissie en bevoegd voor banen, groei, investeringen en concurrentievermogen, legt uit: "Het investeringsplan is een gamechanger geweest. Na vier jaar heeft deze nieuwe en unieke aanpak voor het mobiliseren van private investeringen ten behoeve van het publiek belang gezorgd voor 360 miljard euro aan nieuwe financiering voor de economie. Ook hebben wij innovatieve projecten van de grond helpen komen en hebben wij het investeringsklimaat in Europa verbeterd. Voor de volgende langetermijnbegroting van de EU willen wij er de vaart in houden en ervoor zorgen dat het succesvolle model van het investeringsplan de nieuwe Europese norm voor investeringssteun wordt."

Het onbetwistbare succes van het Junckerplan ligt namelijk, naast de investeringsdimensie, ook in de twee andere dimensies ervan. De maatwerkondersteuning voor honderden projectontwikkelaars in het kader van de Europese investeringsadvieshub, die reeds 860 verzoeken heeft behandeld, en het Europees investeringsprojectenportaal, dat een gemakkelijk toegankelijke pijplijn van rijpe projecten voor potentiële investeerders biedt, zijn twee belangrijke innovaties in deze context.

Ook op nationaal en Europees niveau zijn inspanningen geleverd om de belemmeringen voor investeringen op te heffen en Europa voor bedrijven nog aantrekkelijker te maken om zich te vestigen en te floreren. In lijn met de doelstelling van het investeringsplan en om het investeringsklimaat in Europa verder te verbeteren, wordt in de Mededeling erop gewezen dat de volgende aanhoudende en gecoördineerde inspanningen nodig zijn:

Zowel de jaarlijkse groeianalyse 2019 (AGS) die gisteren in het kader van het najaarspakket van het Europees Semester is gepubliceerd, als een vandaag gepubliceerde Eurobarometer ondersteunen het idee dat meer inspanningen nodig zijn om de belemmeringen voor investeringen in Europa op te heffen. In de AGS wordt benadrukt hoe belangrijk het is om van aanhoudende economische groei te profiteren om nationale hervormingen door te voeren voor productiviteitsgroei, inclusiviteit en institutionele kwaliteit en om zich te richten op investeringskloven. Uit de Eurobarometer blijkt dat slechts een aantal van de geënquêteerde bedrijven in staat was om enkele of alle gewenste investeringen te doen, hetgeen erop wijst dat er nog steeds belemmeringen in de regelgeving bestaan, zoals administratieve lasten.

Het voorstel van de Commissie voor de volgende langetermijnbegroting van de EU heeft juist tot doel de positie van de EU in de wereldeconomie als aantrekkelijke investeringsbestemming te versterken. Het nieuwe InvestEU-fonds zal voortbouwen op het succes van het EFSI en zal streven naar het vrijmaken van 650 miljard euro extra investeringen, terwijl het steunprogramma voor hervormingen de lidstaten technische en financiële ondersteuning zal bieden bij het doorvoeren van hervormingen. De Commissie roept het Europees Parlement en de Raad op om vooruitgang te boeken bij de volgende langetermijnbegroting van de EU en haar sectorale voorstellen.

Achtergrond

Het Investeringsplan voor Europa, of Junckerplan, is in november 2014 van start gegaan om de neerwaartse trend van een laag investeringsniveau om te buigen en Europa op het pad naar economisch herstel te zetten. Met de innovatieve investeringsaanpak, het gebruik van beperkte bedragen aan publieke middelen met EU-begrotingsgarantie voor de Europese Investeringsbank Groep, zijn en worden nog steeds substantiële private en publieke middelen gemobiliseerd voor investeringen in strategische sectoren van de EU-economie, zoals infrastructuur en huisvesting, onderzoek en ontwikkeling, nieuwe technologieën en productiemethoden, onderwijs en vaardigheden en de transitie naar een koolstofarme economie.

In juli 2018 overtrof het Junckerplan zijn oorspronkelijke investeringsdoelstelling van 315 miljard euro. In het kader van het EFSI zijn nu 993 activiteiten goedgekeurd, die naar verwachting 360 miljard euro aan investeringen in de 28 EU-lidstaten zullen triggeren, met als doel 500 miljard euro tegen 2020.

Meer informatie

Factsheet: het Junckerplan aan het werk:

Het Junckerplan: voornaamste resultaten per land en sector — november 2018

Persbericht: De eengemaakte markt: Europa's sterkste troef in een veranderende wereld

Persbericht: Commissie neemt maatregelen om de normalisatie in de interne markt te verbeteren

Volg vicevoorzitter Katainen op Twitter: @jyrkikatainen

Volg InvestEU op Twitter: #InvestEU

IP/18/6484

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail