191 miljoen euro ter bevordering van agrovoedingsproducten binnen en buiten de EU

De programma's ter bevordering van de afzet van agrovoedingsmiddelen zullen in 2019 in de eerste plaats gericht zijn op de markten buiten de EU met het hoogste groeipotentieel.

De Europese Commissie heeft op 14 november het werkprogramma voor het afzetbevorderingsbeleid voor 2019 aangenomen. In het kader daarvan wordt 191,6 miljoen euro uitgetrokken ten behoeve van voor EU-cofinanciering geselecteerde programma's - een stijging van 12,5 miljoen euro ten opzichte van 2018. 89 miljoen euro zal worden toegewezen aan campagnes in groeilanden zoals Canada, China, Colombia, Japan, Korea, Mexico en de Verenigde Staten. Een deel van het geld zal worden geoormerkt voor de promotie van specifieke producten, zoals tafelolijven.

Phil Hogan, commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling: "Europa is wereldwijd de grootste producent van hoogwaardige voedingsmiddelen en dranken. Tot mijn genoegen zullen onze landbouwers en agrovoedingsproducenten profijt kunnen trekken van de grotere bekendheid die we zowel in de EU als in derde landen met een groot groeipotentieel aan dit feit zullen geven door in 2019 nog meer op afzetbevorderingscampagnes in te zetten. Dankzij het toenemende aantal handelsovereenkomsten krijgen onze producenten meer kansen en ze kunnen op de volle steun van de Commissie rekenen voor de promotie en uitvoer van hun producten."

Binnen de EU zelf ligt de nadruk op campagnes ter bevordering van de verschillende kwaliteitsregelingen en -keurmerken, waaronder beschermde oorsprongsbenamingen (BOB's), beschermde geografische aanduidingen (BGA's), gegarandeerde traditionele specialiteiten (GTS'en) en biologische producten. Voorts is een deel van de financiering gericht op bepaalde specifieke sectoren, zoals duurzaam geproduceerde rijst, en groenten en fruit. Groenten en fruit zijn specifiek geselecteerd om gezonde voeding bij de EU-consumenten te promoten.

De oproep tot het indienen van voorstellen voor specifieke campagnes wordt in januari 2019 bekendgemaakt. De specifieke campagnes kunnen uitgaan van een breed scala van organisaties, zoals vakverenigingen, producentenorganisaties en met afzetbevordering belaste agrovoedingsinstanties.

Meer informatie

Link naar het jaarlijks werkprogramma 2019 (inclusief bijlage met de details van het toegewezen budget)

Meer over het EU-beleid inzake de promotie van landbouwproducten

Bijlage

Verdeling van de middelen per prioriteit voor de gecofinancierde programma's in het jaarlijks werkprogramma voor 2019

 
 

Geplande bedragen (in miljoen euro)

Monoprogramma's op de interne markt

20

Thema 1. Programma's inzake Europese kwaliteitsregelingen [(BOB, BGA, GTS, FKA), biologische productie, UPR]

12

Thema 2. Programma's die de aandacht vestigen op specifieke eigenschappen van de landbouwproductiemethoden in de Unie (voedselveiligheid, traceerbaarheid, authenticiteit, etikettering, nutritionele en gezondheidsaspecten, dierenwelzijn, respect voor het milieu en duurzaamheid) en de kenmerken van EU-producten in termen van kwaliteit, smaak, verscheidenheid aan tradities (= buiten de EU-kwaliteitsregelingen)

8

Monoprogramma's in derde landen

75

Thema 3. China, Japan, Korea, Zuidoost-Azië, Zuid-Azië

25,25

Thema 4. Canada, VS, Mexico, Colombia

22

Thema 5. Andere geografische gebieden

25,25

Thema 6. Tafelolijven

2,5

Monoprogramma's voor marktverstoringen/aanvullende oproep tot het indienen van voorstellen

5

Multiprogramma's op de interne markt 43,3

Thema A. Programma's inzake Europese kwaliteitsregelingen [(BOB, BGA, GTS, FKA), biologische productie, UPR] of

Programma's die de aandacht vestigen op specifieke eigenschappen van de landbouwproductiemethoden in de Unie (voedselveiligheid, traceerbaarheid, authenticiteit, etikettering, nutritionele en gezondheidsaspecten, dierenwelzijn, respect voor het milieu en duurzaamheid) en de kenmerken van EU-producten in termen van kwaliteit, smaak, verscheidenheid aan tradities

32,8

Thema B. Gezonde voeding: groenten en fruit

8

Thema C. Duurzaam geproduceerde rijst

2,5

Multiprogramma's in derde landen 43,3

Thema D. Programma's inzake Europese kwaliteitsregelingen [(BOB, BGA, GTS, FKA), biologische productie, UPR] of

Programma's die de aandacht vestigen op specifieke eigenschappen van de landbouwproductiemethoden in de Unie (voedselveiligheid, traceerbaarheid, authenticiteit, etikettering, nutritionele en gezondheidsaspecten, dierenwelzijn, respect voor het milieu en duurzaamheid) en de kenmerken van EU-producten in termen van kwaliteit, smaak, verscheidenheid aan tradities

38,3

Thema E. Rundvlees

5

Multiprogramma's voor marktverstoringen/aanvullende oproep tot het indienen van voorstellen 5

Eigen initiatieven van de Commissie 9,5

Totaal afzetbevorderingsacties 201,1

NB

Een monoprogramma is een afzetbevorderingsprogramma dat door één of meer indienende organisaties uit eenzelfde lidstaat wordt ingediend.

Een multiprogramma is een programma dat wordt ingediend door ten minste twee indienende organisaties uit ten minste twee lidstaten of door een of meerdere Europese organisaties.

IP/18/6404

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail