Europese Commissie laat Britse burgers ook in no deal-scenario visumvrij in EU rondreizen, als VK ook alle EU-burgers zonder visum binnenlaat

De Europese Commissie heeft vandaag voorgesteld om alle Britse burgers na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie toch vrij binnen de EU te laten reizen.

Concreet zouden mensen met een Brits paspoort geen visum nodig hebben om binnen een periode van 180 dagen maximaal 90 dagen de Schengenzone te bezoeken. In het scenario waarin het VK de EU zonder een akkoord verlaat, zou dit meteen op 30 maart 2019 van kracht worden. Als er wel een deal wordt gemaakt, zou dit kunnen gelden vanaf het einde van de overgangsperiode, zoals vastgelegd in het terugtrekkingsakkoord. De Commissie geeft hiermee opnieuw aan dat voor haar de rechten van de burger altijd op de eerste plaats moeten staan bij de Brexit-onderhandelingen.

Aan dit voorstel is wel een voorwaarde gekoppeld: het VK moet op zijn beurt volledig wederkerig en zonder discriminatie visumvrij reizen toestaan voor onderdanen van alle lidstaten van de EU, volgens het beginsel van de wederkerigheid op visumgebied. De Britse regering heeft al aangegeven niet van plan te zijn om een visum te vragen aan burgers van de EU27 voor kortere vakanties en zakenreizen. Natuurlijk moeten Britse reizigers, wanneer ze geen EU-burgers meer zijn, zich wel houden aan de regels die gelden voor alle onderdanen van landen buiten de EU, bijvoorbeeld bij grenscontroles.

Het voorstel van vandaag maakt deel uit van de voorbereidingen van de EU die nodig zijn voor het vertrek van het VK uit de Europese Unie. Het staat los van de nog steeds lopende onderhandelingen over een ordelijke Brexit.

Volgende stappen

Het voorstel moet nu door het Europees Parlement en de Raad worden goedgekeurd. De Commissie roept beide instellingen op om dit voorstel zo snel mogelijk te behandelen zodat het ruim op tijd vóór 30 maart 2019 kan worden goedgekeurd.

Achtergrond

Op 29 maart 2017 heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Raad kennisgegeven van zijn voornemen om zich uit de EU terug te trekken krachtens artikel 50 van het Verdrag betreffende de Europese Unie. Dat betekent dat vanaf 30 maart 2019 om 00.00 uur (Midden-Europese tijd) het gehele primaire en secundaire EU-recht niet langer van toepassing is op het Verenigd Koninkrijk, tenzij in een geratificeerd terugtrekkingsakkoord een andere datum wordt vastgesteld. Het Verenigd Koninkrijk wordt dan een "derde land".

De EU heeft een gemeenschappelijk visumbeleid voor korte bezoeken aan de Schengenzone met een lijst van landen waarvan de onderdanen een visum nodig hebben om de EU binnen te komen en een lijst van landen waarvoor dat niet geldt. Deze lijsten staan in Verordening nr. 539/2001 en de wijzigingen daarvan.

Onderdanen van het Verenigd Koninkrijk zullen, wanneer de EU-wetgeving niet meer van toepassing is op het VK, visumvrij kunnen reizen in de 22 landen van de Schengenzone en de vier geassocieerde Schengenlanden (IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland). Hetzelfde geldt voor Roemenië, Bulgarije, Kroatië en Cyprus, hoewel die nog geen volwaardige Schengenleden zijn.

Het voorstel van vandaag heeft betrekking op onderdanen van het Verenigd Koninkrijk die Britse burgers zijn. Volgens de wetgeving van het VK zijn er zes categorieën Britse onderdanen, en Brits burger (British citizen) is er een van. De overige vijf categorieën, namelijk British national (overseas), British overseas territories citizen (BOTC), British overseas citizen (BOC), British protected person (BPP) en British subject, zijn geen EU-burgers maar kunnen nu al visumvrij de Schengenzone in, en dat zal zo blijven. Britse onderdanen die woonachtig zijn in Gibraltar kunnen ook na de Brexit visumvrij het Schengenzone in.

Meer informatie

IP/18/6402

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail