Athene is de Europese Innovatiehoofdstad 2018

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op dinsdag 6 november 2018.

De Europese Commissie kent Athene de titel van Europese Innovatiehoofdstad 2018 met een prijs van 1 miljoen euro toe.

Athene (Griekenland) is dit jaar de winnaar van de Europese Innovatiehoofdstad-wedstrijd, die uit het EU-programma voor onderzoek en innovatie, Horizon 2020, wordt gefinancierd. De tweede plaatsen - Aarhus (Denemarken), Hamburg (Duitsland)), Leuven (België), Toulouse (Frankrijk), en Umeå (Zweden) - ontvangen elk €100 000. Het prijzengeld zal worden gebruikt om de lokale innovatie-activiteiten uit te bouwen en met andere steden samen te werken.

Carlos Moedas, commissaris voor Onderzoek, Wetenschap en Innovatie, heeft de winnaar bekendgemaakt tijdens de Web Summit in Lissabon, en zei: “Steden zijn bakens van innovatie. Het zijn magneten voor talent, kapitaal en kansen. Met de Europese Innovatiehoofdstad belonen we steden die zich extra inspannen voor het testen van nieuwe ideeën, technologieën en manieren om burgers te betrekken bij hun veranderende stad.”

Hij voegde nog toe: “Athene laat mooi zien hoe een stad met veel uitdagingen toch grootse dingen kan verwezenlijken. Middels innovatie heeft Athene nieuw elan gevonden om uit de economische en sociale crisis te komen. Dit bewijst dat het niet om de moeilijkheden gaat, maar hoe je die overwint.”

Athene heeft veel waarde gehecht aan innovatie en de manier waarop die de lokale gemeenschap kan helpen om te veranderen en het venster naar de wereld te openen. Een aantal voorbeelden van de vernieuwingen:

  • Het POLIS²-project, met als doelen verlaten gebouwen nieuw leven in te blazen door ingezetenen, creatieve gemeenschappen en andere groepen uit het maatschappelijke middenveld kleine subsidies te verstrekken, en heel Athene levendig te maken.
  • De renovatie, met de actieve steun van de burgers van Athene, van de openbare markt Kypseli, een 90 jaar oud historisch gebouw, bedoeld om een nieuwe markt voor sociaal ondernemerschap te creëren waar tentoonstellingen, workshops, theatervoorstellingen en andere initiatieven worden gehouden.
  • Middels een gezamenlijk besluit van de gemeente en de lokale gemeenschap op de populaire buurtspeelplaats Serafeio een reeks initiatieven organiseren, zoals Athene digitaal lab, open scholen en Athene Cultuurnet, alsmede onderdak bieden aan een nieuwe evenementenruimte.
  • Het Curing the Limbo-initiatief, dat vluchtelingen en migranten in staat stelt met andere inwoners in contact te komen om de taal te leren, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, baankansen te vinden en actief burgerschap te ontwikkelen.
  • De Digitale Raad, waarin de stad bedrijven en onderwijsinstellingen heeft bijeengebracht om opleidingen over digitale en maatschappelijke geletterdheid, en duurzame innovaties zoals slimme vuilnisbakken aan te bieden.
  • De ‘This is Athens'-campagne, waarbij de stad vrijwilligers uitnodigt om informatie te geven over de stad vroeger en nu aan het recordaantal van 5 miljoen toeristen die in 2017 Athene hebben bezocht.

Achtergrond

De Europese Innovatiehoofdstad-wedstrijd is dit jaar in februari van start gegaan voor steden met meer dan 100 000 inwoners uit EU-lidstaten en de met Horizon 2020 geassocieerde landen. 26 steden uit zestien landen hebben zich ingeschreven. De selectie van de winnaar en de vijf overige steden is gedaan door een onafhankelijke jury op hoog niveau van deskundigen uit lokale autoriteiten, universiteiten, het bedrijfsleven en de non-profitsector. Aan de hand van de gunningscriteria — experimenteren, binden, uitbreiden, versterken - analyseert de jury hoe steden innovatie en nieuwe technologieën gebruiken om in te spelen op maatschappelijke uitdagingen, brede lokale gemeenschappen bij de besluitvorming betrekken en het leven van hun burgers verbeteren.

De wedstrijd vond voor het eerst plaats in 2014. Vorige winnaars zijn onder meer Barcelona (2014), Amsterdam (2016) en Parijs (2017). De prijzen worden toegekend in het kader van Horizon 2020, het lopende EU-programma voor onderzoek en innovatie, met een budget van €77 miljard (2014-2020). De start van de volgende editie van de Europese Innovatiehoofdstad staat gepland in het eerste kwartaal van 2019.

Meer informatie

European Innovatiehoofdstad

Promotievideo van de finalisten

IP/18/6286

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail