Commissie lanceert nieuwe tool ter ondersteuning van digitaal lesgeven en leren in scholen

Commissie lanceert nieuwe tool ter ondersteuning van digitaal lesgeven en leren in scholen

Vandaag heeft de Europese Commissie een nieuwe tool onthuld waarmee zij alle scholen in de EU, maar ook in Rusland, Georgië en Servië wil helpen nagaan hoe zij gebruikmaken van digitale technologie bij het lesgeven en leren. In de EU zal Selfie (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies) op vrijwillige basis worden aangeboden aan 76,7 miljoen leerlingen en leerkrachten in 250 000 scholen. De tool bestaat in 24 EU-talen en er zullen nog meer taalversies volgen. Geïnteresseerde scholen (bovenbouw lagere scholen, middelbare scholen en scholen voor beroepsonderwijs) kunnen intekenen op het Selfie-platform en de zelfreflectie in hun school organiseren. Tegen eind 2019 wil de Commissie 1 miljoen leerlingen, leerkrachten en schoolleiders bereiken.

Vóór de lancering van Selfie op de Klementyna Hoffmanowa IX-school, een middelbare school in Warschau (Polen), zei Tibor Navracsics, commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport: "Selfie kan onze scholen helpen technologieën doeltreffend en breed in te zetten in lesgeven en leren. Omdat de tool de standpunten van schoolleiders, leerkrachten en leerlingen samenbrengt, is er een belangrijke rol voor weggelegd om het onderwijs in Europa klaar te stomen voor het digitale tijdperk. Ik ben ervan overtuigd dat Selfie ons zal helpen om de digitale vaardigheden van de Europese burgers te versterken. Dat is uiterst belangrijk als we ervoor willen zorgen dat iedereen gebruik kan maken van de mogelijkheden die geglobaliseerde, kennisgedreven economieën bieden. En het is absoluut noodzakelijk om te bouwen aan samenlevingen van zelfverzekerde, kritische gebruikers van nieuwe technologieën, in plaats van passieve consumenten."

Selfie is een van de elf initiatieven van het Actieplan voor digitaal onderwijs dat de Commissie in januari van dit jaar heeft voorgesteld. Het actieplan heeft tot doel de digitale vaardigheden in Europa te bevorderen en het innovatieve gebruik van digitale technologieën in lesgeven en leren te ondersteunen.

Hoe Selfie werkt

Zodra een school besluit om Selfie te gebruiken, denken leerlingen, schoolleiders en leerkrachten na over een aantal korte stellingen om na te gaan of zij technologie gebruiken in lesgeven en leren. De tool is modulair, en scholen kunnen kiezen uit een reeks facultatieve stellingen en tot acht vragen toevoegen op maat van hun behoeften en prioriteiten. Het duurt ongeveer 20 tot 30 minuten om op de stellingen te antwoorden. De school ontvangt daarna een op maat gesneden rapport met de resultaten. Het Selfie-schoolrapport kan gebruikt worden als basis voor een dialoog binnen de schoolgemeenschap om het gebruik van digitale technologie stapsgewijs te verbeteren met het oog op betere leerervaringen. Dit kan bijvoorbeeld specifieke opleidingen voor leerkrachten omvatten of ondersteuning voor leerlingen in verband met kwesties als onlineveiligheid. Alle antwoorden op Selfie zijn anoniem. Er worden geen persoonsgegevens verzameld. De gegevens worden niet gebruikt om een rangschikking te maken van scholen of onderwijsstelsels.

Volgende stappen

Selfie is al beschikbaar in Servische scholen en zal vanaf begin volgend jaar ook beschikbaar zijn in alle landen van de Westelijke Balkan. De eerste Selfie-conferentie wordt op 4 en 5 april 2019 in Madrid georganiseerd in samenwerking met het Spaanse ministerie van Onderwijs. Tijdens dat evenement komen scholen uit heel Europa die de tool gebruiken bijeen. Hun ervaringen en feedback zullen worden gebruikt om de tool verder te verbeteren.

De Commissie zal ook ondersteuningsmateriaal voor scholen ontwikkelen om hen te helpen de nodige stappen te zetten voor een beter gebruik van digitale technologieën nadat ze Selfie hebben doorlopen. De Commissie onderzoekt ook mogelijke synergieën met bestaande netwerken van leerkrachten en scholen, in het bijzonder met eTwinning, een onlineplatform dat wordt ondersteund door het Erasmus+-programma en dat is uitgegroeid tot 's werelds grootste netwerk van leerkrachten.

Achtergrond

De lancering vindt vandaag plaats op een middelbare school in Warschau waar commissaris Navracsics ook de jaarlijkse eTwinning-conferentie bijwoont. Commissaris Navracsics en de Poolse minister van Onderwijs, Anna Zalewska, bezoeken de leerlingen en leerkrachten op de school om te zien hoe de school technologie inzet bij het leren.

Voor de ontwikkeling van de Selfie-tool heeft de Commissie samengewerkt met de ministeries van Onderwijs en een groep deskundigen op het gebied van digitaal onderwijs uit heel Europa. Partnerinstellingen zijn onder andere de Europese Stichting voor opleiding, het Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding ( Cedefop) en het Instituut voor informatietechnologieën in het onderwijs van de Unesco.

Een eerste versie van de tool is vorig jaar getest door 650 scholen in 14 landen. Dat proefproject genereerde 67 000 opmerkingen over verdere vereenvoudiging en verbetering van de tool. Die feedback is geïntegreerd in de vandaag gelanceerde versie.

Meer informatie

Website van Selfie met filmpje

Factsheet over Selfie

Selfie op Twitter: #SELFIE_EU

IP/18/6178

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail