Gezamenlijke verklaring van eerste vicevoorzitter Timmermans en de commissarissen Jourová en Gabriel, één jaar na de moord op de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op dinsdag 16 oktober 2018.

Het is nu een jaar geleden dat Daphne Caruana Galizia werd vermoord. Vandaag bewijzen wij eer aan de toewijding en de volharding die aan de dag werden gelegd door Daphne, door Ján Kuciak en door vele andere journalisten die alles - soms zelfs hun leven - opofferden om de waarheid te achterhalen. Het is voor Europa ook een moment waarop wij moeten stilstaan bij wat ons dierbaar is: ons recht om vrijuit te spreken.

De Commissie staat pal voor de bescherming van de vrijheid van meningsuiting en de vrije media. De democratie kan niet bestaan als journalisten niet meer vrijelijk verslag kunnen uitbrengen, als hun werk gecensureerd wordt, als kritiek op de machthebbers niet meer wordt toegestaan, en met name niet als journalisten worden geïntimideerd, lastiggevallen, bedreigd of zelfs vermoord omdat zij gewoon hun werk doen. Hun werk is een basisvoorwaarde voor de democratie.

In dit verband mogen we ook de klokkenluiders niet vergeten die vaak als bron voor onderzoeksjournalisten dienen, en die ook bescherming nodig hebben. Zij vertrouwen erop dat wij voor hun veiligheid instaan. Wij mogen hen niet in de steek laten.

We kunnen niet toestaan dat deze moorden de vrijheid van de media aantasten. Burgers moeten zich een eigen mening kunnen vormen op basis van ongehinderd onderzoek en onafhankelijke verslaggeving.

Degenen die voor deze moorden verantwoordelijk zijn, moeten dan ook voor de rechter worden gebracht. De hele waarheid moet aan het licht komen. We moeten een duidelijk signaal geven aan alle journalisten: in Europa kun je veilig werken. Als journalisten het zwijgen wordt opgelegd, is de democratie verloren. Dat mag niet gebeuren in Europa. Niet als het aan ons ligt.

STATEMENT/18/6118

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail