Duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen: multistakeholderplatform op hoog niveau presenteert inbreng voor discussienota van de Commissie "Naar een duurzaam Europa in 2030"

Het multistakeholderplatform op hoog niveau van de Commissie dat zich buigt over de VN-doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling, is op donderdag 11 oktober voor de tweede maal bijeengekomen.

De leden van het platform hebben hun gemeenschappelijke bijdrage goedgekeurd aan de discussienota van de Commissie "Naar een duurzaam Europa in 2030". Die nota wordt binnenkort gepresenteerd als onderdeel van het debat over de toekomst van Europa waartoe voorzitter Juncker de aanzet heeft gegeven. De bijdrage van het platform zal de Commissie helpen bij de voorbereiding van de discussienota en haar toekomstige werkzaamheden op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Commissie en voorzitter van het platform: "Het is zeer bemoedigend om te zien dat zo'n brede groep belanghebbenden samenkomt en het eens is over de wijze waarop de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen moet worden gehaald. We zijn erin geslaagd om iedereen op dezelfde golflengte te krijgen, van Birdlife Europe tot BusinessEurope. Dat is een klein mirakel en het is goed nieuws voor de bevolking en de planeet."

Vicevoorzitter Jyrki Katainen, commissaris voor Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen: "Dit is Europa op zijn best: tot een consensus tussen verschillende belanghebbenden komen over het belangrijkste thema voor onze toekomst: duurzaamheid. Ik stel deze cruciale bijdrage ten zeerste op prijs. Wij moeten hier allen onze lessen uit trekken."

Het platform suggereert onder meer dat de EU in het kader van een duurzaam Europa in 2030 een overkoepelende strategie moet opstellen als leidraad voor alle EU-beleid en EU-programma's. Daarnaast moet de samenhang op het vlak van ontwikkelingsbeleid worden versterkt, bijvoorbeeld door het Europees semester, de Europese overheidsfinanciën en financiële regelgeving en de langetermijndoelstellingen van de EU voor decarbonisatie in overeenstemming te brengen met de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen. De leden van het platform hebben ook voorstellen gedaan op het vlak van sociale inclusie, duurzame consumptie en productie, klimaat en energie, voedsel, landbouw en landgebruik en cohesie, beleidsgebieden die zeer belangrijk zijn voor het behalen van de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen.

Zij hebben tijdens de vergadering een delegatie van onafhankelijke wetenschappers ontvangen die de eerste bevindingen van het mondiale duurzame-ontwikkelingsverslag van de VN hebben voorgesteld. Ten slotte hebben zij de plannen voor toekomstige werkzaamheden besproken en zijn zij geïnformeerd over de Europese prijs voor duurzame ontwikkeling 2019.

Achtergrond

In de mededeling "Volgende stappen voor een duurzame Europese toekomst", die door de Commissie op 22 november 2016 werd goedgekeurd, is de lancering aangekondigd van een multi-stakeholderplatform onder leiding van eerste vicevoorzitter Timmermans, dat een rol moet spelen in de follow-up en uitwisseling van beste praktijken voor de uitvoering van de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen.

Het platform bestaat uit een diverse groep van vertegenwoordigers op hoog niveau met verschillende achtergrond en kennisgebieden. Deskundigen uit de academische wereld, niet-gouvernementele organisaties, de bedrijfswereld, het maatschappelijk middenveld, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's adviseren de Commissie over het verwezenlijken van de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen op het niveau van de EU. Zij wisselen beste praktijken uit op lokaal, regionaal, nationaal en Europees niveau.

De 17 duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen en de 169 bijbehorende doelstellingen zijn mondiaal van aard, universeel toepasbaar en onderling verbonden. Alle landen, zowel ontwikkelingslanden als geïndustrialiseerde landen, hebben een gedeelde verantwoordelijkheid om de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen te verwezenlijken.

De EU maakt op twee fronten werk van de Agenda 2030. In de eerste plaats door de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen volledig te integreren in het Europese beleidskader en de huidige prioriteiten van de Commissie. Ten tweede door na te denken over onze visie op langere termijn en de essentie van de sectorale beleidslijnen na 2020.

Meer informatie

Bijdrage van het multi-stakeholderplatform voor de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen

Het multi-stakeholderplatform voor de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen

EU-aanpak van duurzame ontwikkeling

Monitoring van de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen in Europa

Mededeling van de Commissie: volgende stappen voor een duurzame Europese toekomst

Intentieverklaring over het werkprogramma van de Commissie voor 2018

Een nieuwe strategie voor de bio-economie voor een duurzaam Europa

IP/18/6111

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail