Minister Ollongren dient wetsvoorstellen in om Kieswet te wijzigen

donderdag 20 september 2018, 13:13

DEN HAAG (PDC) - Minster Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft twee wetsvoorstellen ingediend bij de Tweede Kamer die het verkiezingsproces transparanter en eenvoudiger moeten maken. Zij wil daartoe de Kieswet wijzigen.

Het eerste wetsvoorstel verplicht gemeenten de verkiezingsuitslag op hun website te publiceren. Nu worden de stukken over de uitslag alleen op het gemeentehuis ter inzage gelegd en na drie maanden vernietigd. Volgens de minister is dat niet goed voor het vertrouwen in de verkiezingsuitslag.

Het tweede wetsvoorstel moet voorkomen dat stemmen vanuit het buitenland niet mee worden geteld. In Nederlandse grensgemeenten moeten briefstembureaus komen, waar mensen die net over de grens wonen de brief met hun stem kunnen inleveren. De eisen voor de envelop waarin het stembiljet ingediend of opgestuurd moet worden, worden versoepeld.

Ook verlengt minister Ollongren de looptijd van de experimenten met het nieuwe stembiljet voor een jaar. Daardoor kunnen deze experimenten ook bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 doorgaan.

Bron: SC