Europese Commissie presenteert uitgebreide aanpak voor de modernisering van de Wereldhandelsorganisatie

De aanpak van de EU voor de hervorming van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), uiteengezet in een document dat vandaag is bekendgemaakt, zal op 20 september tijdens een door Canada georganiseerde vergadering over dat onderwerp in Genève aan de partners van de EU worden gepresenteerd.

De Europese Commissie heeft vandaag een eerste reeks ideeën voorgesteld voor de modernisering van de WTO en de actualisering van de internationale handelsregels, om deze af te stemmen op de uitdagingen van de mondiale economie.

Bij de presentatie van de conceptnota van de Commissie zei EU-commissaris voor Handel Cecilia Malmström: "Het multilaterale handelsstelsel heeft de afgelopen decennia een stabiel, voorspelbaar en doeltreffend kader geboden voor ondernemingen in de hele wereld en zo de snelle groei van tal van economieën mede mogelijk gemaakt. Ook vandaag is de WTO van cruciaal belang om een open, eerlijke en op regels gebaseerde handel te waarborgen. Ondanks haar succes heeft de WTO zich niet voldoende kunnen aanpassen aan de snel veranderende mondiale economie. De wereld is veranderd, maar de WTO is niet mee veranderd. Het is de hoogste tijd om maatregelen te nemen en ervoor te zorgen dat het stelsel de uitdagingen van de mondiale economie van vandaag het hoofd kan bieden en iedereen er opnieuw van kan profiteren. De EU moet hierbij de leiding nemen."

De EU blijft een vastberaden pleitbezorger van het multilaterale handelsstelsel. Daarom heeft de Europese Commissie op de Europese Raad van 28 en 29 juni 2018 een mandaat gekregen om werk te maken van de modernisering van de WTO teneinde deze aan te passen aan een veranderende wereld en de doeltreffendheid ervan te vergroten.

In de conceptnota van de EU die vandaag is bekendgemaakt en waarover al is overlegd met lidstaten van de EU, wordt uiteengezet op welke gebieden de moderniseringsmaatregelen zullen worden gericht. Zonder vooruit te lopen op het definitieve standpunt van de EU in deze aangelegenheden draaien de ideeën om drie kernpunten:

  • actuelere internationale handelsregels, aangepast aan de mondiale economie van vandaag;
  • een sterkere toezichthoudende rol van de WTO;
  • een oplossing voor de dreigende impasse met betrekking tot het stelsel voor geschillenbeslechting van de WTO.

De EU heeft de dialoog met andere WTO-partners inmiddels geopend: met de VS en Japan in het kader van de trilaterale besprekingen, met China in de speciale werkgroep die tijdens de recentste top EU-China is opgericht en met andere partners, het meest recentelijk tijdens de bijeenkomst van de ministers van Handel van de G20. De komende weken zal de EU deze eerste ideeën verder bespreken met verschillende WTO-partners met het oog op het uitwerken van concrete voorstellen gericht aan de WTO. Het Europees Parlement en de Raad zullen ten volle bij deze besprekingen worden betrokken.

Achtergrond

De overeengekomen regels inzake grensoverschrijdende handel, die onder toezicht van de WTO staan en via een onpartijdig systeem voor geschillenbeslechting worden gehandhaafd, hebben decennialang bijgedragen tot het wegnemen van handelsspanningen en het afwenden van handelsoorlogen. Bij de ontwikkeling van nieuwe handelsregels is echter geen gelijke tred gehouden met de economische, politieke en technologische ontwikkelingen. Met name marktverstorende subsidies, die vaak via staatsbedrijven worden verleend, kunnen met de huidige internationale handelsregels niet naar behoren worden aangepakt, waardoor het gelijke speelveld voor marktdeelnemers in het gedrang komt.

De WTO gaat nu steeds meer gebukt onder rigide procedures en tegenstrijdige belangen van landen. De tak van de WTO die handelsgeschillen beslecht, dreigt te worden lamgelegd omdat de benoeming van nieuwe leden van de WTO-beroepsinstantie wordt geblokkeerd. En de rol van de WTO als toezichthoudende instantie staat onder druk door een gebrek aan transparantie in vele landen.

Met de vandaag bekendgemaakte voorstellen wordt beoogd deze situatie te verhelpen en het systeem efficiënt te maken, wat alle WTO-lidstaten ten goede zou komen.

Meer informatie

Conceptnota van de EU over de hervorming van de WTO

De EU en de WTO

IP/18/5786

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail