Britten en EU botsen over Noord-Ierse grens

vrijdag 20 juli 2018, 14:58

DEN HAAG (PDC) - De Britse premier May heeft tijdens haar bezoek aan Noord-Ierland uitgehaald naar de EU. De EU moet zich flexibeler en welwillender opstellen om een uitweg te vinden uit de impasse rond de Noord-Ierse grens.

Dat kan, aldus May, door het brexit-plan dat de Britse regering deze week presenteerde als uitgangspunt te nemen. Het noodscenario om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open te houden door de grens effectief te verleggen van Noord-Ierland naar de zee tussen het VK en Ierland is voor de Britten onacceptabel. Het zou namelijk de integriteit van het Verenigd Koninkrijk aantasten.

De rest van Europa reageerde eerder deze week al koeltjes op de Britse voorstellen. De EU zette vraagtekens bij de technische haalbaarheid van hun oplossing voor de Ierse kwestie.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar namens de EU, benadrukte dat er niet wordt getornd aan de inrichting van de interne markt. Ook onderstreepte hij dat Britten niet alle voordelen van EU-lidmaatschap kunnen krijgen zonder de bijbehorende plichten te accepteren. Een oplossing voor een open grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet, zo zei Barnier in een reactie, werkbaar en juridisch correct zijn, en ook niet leiden tot onnodige bureaucratie.

Bron: BBC, Belfast Times