Tussentijdse economische zomerprognoses 2018: veerkrachtige groei bij groeiende onzekerheid

De groei zal stevig blijven in 2018 en 2019, met een groei van 2,1 % dit jaar en 2 % volgend jaar in zowel de EU als de eurozone.

Na vijf opeenvolgende kwartalen van krachtige expansie is de economische dynamiek echter afgenomen in de eerste helft van 2018 en zal deze nu 0,2 procentpunt lager uitkomen dan in het voorjaar was verwacht, zowel in de EU als in de eurozone.

De groeidynamiek zou in de tweede jaarhelft ietwat sterker worden, omdat de situatie op de arbeidsmarkt verbetert, de schuldenlast van de huishoudens afneemt, het consumentenvertrouwen groot blijft en het monetair beleid nog steeds ondersteunend is.

Valdis Dombrovskis, vicevoorzitter, bevoegd voor de euro en de sociale dialoog, ook belast met financiële stabiliteit, de financiële diensten en de kapitaalmarktenunie: "De Europese economische activiteit blijft stevig met een bbp-groei van 2,1 % die dit jaar voor de eurozone en de EU-28 wordt verwacht. De neerwaartse herziening van de bbp-groei sinds mei laat niettemin zien dat een ongunstig extern klimaat, zoals de oplopende handelsspanningen met de VS, het vertrouwen kan doen afnemen en een negatief effect kan hebben op de economische expansie. De groter wordende externe risico's laten nogmaals zien dat de veerkracht van onze afzonderlijke economieën en van de eurozone als geheel moet worden versterkt."

Pierre Moscovici, commissaris voor Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane: "De groei in Europa zal veerkrachtig blijven, omdat de monetaire beleidsmaatregelen accommoderend blijven en de werkloosheid blijft afnemen. De licht neerwaartse herziening in vergelijking met het voorjaar is toe te schrijven aan het effect van de handelsspanningen op het vertrouwen en de beleidsonzekerheid, alsook aan de stijgende energieprijzen. Onze prognoses wijzen op een voortgezette expansie in 2018 en 2019, hoewel een verdere escalatie van protectionistische maatregelen een duidelijk neerwaarts risico vormt. Handelsoorlogen hebben geen winnaars, alleen slachtoffers."

De fundamentals blijven stevig, maar de groei zal afvlakken

De fundamentele voorwaarden voor aanhoudende economische groei in de EU en de eurozone blijven aanwezig. De bescheidener groeipercentages zijn deels het gevolg van tijdelijke factoren, maar oplopende handelsspanningen, hogere olieprijzen en politieke onzekerheid in een aantal lidstaten kunnen misschien ook een rol hebben gespeeld.

Alles samengenomen blijft de groei stevig, maar de groeipercentages beginnen uiteen te lopen tussen landen en regio's.

Inflatieverwachting opgestuwd door energieprijzen

Door de stijging van de olieprijzen sinds het voorjaar is de verwachting nu dat de inflatie dit jaar gemiddeld 1,9 % zal bedragen in de EU en 1,7 % in de eurozone. Dit is een stijging met 0,2 procentpunt in beide zones sinds het voorjaar. De prognoses voor 2019 zijn voor de eurozone met 0,1 procentpunt opgetrokken naar 1,7 %, maar blijven ongewijzigd op 1,8 % voor de EU.

Er zijn aanzienlijke neerwaartse risico's bij deze prognoses

De recente sterke economische prestaties zijn veerkrachtig gebleken, maar de prognoses blijven onderhevig aan aanzienlijke neerwaartse risico's, die sinds het voorjaar nog zijn toegenomen.

Het basisscenario bij de prognoses is dat handelsspanningen niet verder oplopen. Mochten de spanningen echter toenemen, dan zou dit negatief kunnen uitwerken op handel en investeringen en zou dit ten koste gaan van de welvaart in alle betrokken landen. Tot de overige risico's behoort het potentieel voor volatiliteit van de financiële markten als gevolg van onder meer geopolitieke risico's.

Voor het Verenigd Koninkrijk een zuiver technische aanname voor 2019

Omdat de onderhandelingen over de voorwaarden waaronder het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, nog lopen, zijn onze ramingen voor 2019 gebaseerd op een zuiver technische aanname van een status quo in de handelsbetrekkingen tussen de EU-27 en het Verenigd Koninkrijk. Dit geldt alleen voor de prognoses en heeft geen invloed op de lopende gesprekken in het kader van het artikel 50-proces.

Achtergrond

Deze prognoses zijn gebaseerd op een reeks technische aannames over wisselkoersen, rentetarieven en grondstoffenprijzen, met afsluitdatum 28 juni. Voor alle overige inkomende gegevens is in deze prognoses rekening gehouden met informatie tot en met 3 juli.

Vanaf dit jaar zal de Europese Commissie opnieuw jaarlijks twee uitgebreide prognoses (voorjaar en najaar) en twee tussentijdse prognoses (winter en zomer) publiceren - en niet langer de drie uitgebreide prognoses (winter, voorjaar en najaar) die zij sinds 2012 jaarlijks heeft opgesteld. De tussentijdse prognoses omvatten jaar- en kwartaalgegevens voor het bbp en de inflatie van het lopende jaar en het volgende jaar voor alle EU-lidstaten en de eurozone, alsmede geaggregeerde gegevens voor de EU. Met deze verandering wordt teruggekeerd naar het vroegere patroon van prognoses en wordt het prognoseschema van de Commissie opnieuw afgestemd op dat van andere instellingen (bijv. de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).

Meer informatie

Volledig document: Tussentijdse economische zomerprognoses 2018

Volg vicevoorzitter Dombrovskis op Twitter: @VDombrovskis

Volg commissaris Moscovici op Twitter: @pierremoscovici

Volg DG ECFIN op Twitter: @ecfin

Persbericht: Economische voorjaarsprognoses 2018: expansie zou ondanks nieuwe risico's aanhouden

Volledig document: Economische voorjaarsprognoses 2018

IP/18/4402

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail