DiscoverEU: EU geeft 15 000 Interrailpassen weg om deze zomer de EU te gaan verkennen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op maandag 11 juni 2018.

De aanvragers moeten op 1 juli 2018 18 jaar oud, EU-onderdaan zijn en in staat zijn deze zomer te reizen.

Vanaf morgen (12:00 MEZT) tot en met 26 juni (12:00 MEZT) kunnen jongeren zich opgeven voor een ticket waarmee zij van juli 2018 tot eind oktober 2018 door heel Europa kunnen reizen. Met DiscoverEU kunnen zij een beter inzicht krijgen in de diversiteit van Europa, genieten van de culturele rijkdommen die Europa te bieden heeft, nieuwe vrienden maken en een gevoel krijgen van wat het betekent Europeaan te zijn. Tibor Navracsics, commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport, licht toe: "DiscoverEU biedt jongeren een geweldige gelegenheid om Europa op heel persoonlijke wijze te verkennen op een manier waar geen boek of documentaire tegenop kan. Ik ben ervan overtuigd dat deze ervaring voor een positieve verandering zal zorgen - zowel voor de jongeren die deelnemen als voor de gemeenschappen die zij bezoeken. Wat we morgen lanceren is een kans voor 15 000 onvergetelijke Europese verhalen, die later dit jaar en in de jaren daarna zullen worden gevolgd door vele andere verhalen."

Met dit nieuwe EU-initiatief kunnen jongeren individueel of met een groep van maximaal vijf personen rondreizen. Als algemene regel is het vervoer per trein. Maar om te zorgen dat jongeren uit heel Europa kunnen deelnemen, kunnen de deelnemers in speciale gevallen ook met een ander vervoermiddel reizen, bijvoorbeeld per bus of veerboot of heel soms zelfs per vliegtuig. Zo kunnen ook jongeren die in een afgelegen gebied of op een eiland dat tot de EU behoort meedoen. En omdat 2018 het Europees Jaar van het cultureel erfgoed is, krijgen de reislustigen de kans deel te nemen aan de vele evenementen die in heel Europa plaatsvinden.

Hoe kun je je opgeven?

Geïnteresseerden moeten hun persoonlijke gegevens verstrekken en een beschrijving geven van de reis die zij willen maken. Ook moeten zij een quiz van vijf vragen beantwoorden over het Europees Jaar van het cultureel erfgoed 2018, de EU-initiatieven voor jongeren en de aankomende verkiezingen voor het Europees Parlement. Tot slot moeten zij een extra vraag beantwoorden, namelijk hoeveel jongeren zich volgens hen voor dit initiatief zullen opgeven. Aan de hand van de antwoorden zal de Europese Commissie de deelnemers selecteren. Als dit gedaan is, moeten de deelnemers tussen 9 juli en 30 september 2018 beginnen met hun reis. Zij kunnen maximaal 30 dagen rondreizen en maximaal vier buitenlandse bestemmingen bezoeken.

Achtergrond

Met een begroting van 12 miljoen euro voor 2018 geeft DiscoverEU dit jaar naar verwachting minstens 20 000 jongeren de kans om door heel Europa te reizen. Elke EU-lidstaat krijgt een aantal Interrailpassen toegewezen op basis van het aandeel van de bevolking ten opzichte van de totale bevolking van de Europese Unie. Bij de eerste ronde, die morgen van start gaat, krijgen minstens 15 000 gelukkigen de kans hun continent te gaan verkennen. Een tweede ronde waarin nog eens minstens 5 000 Interrailpassen worden weggegeven, vindt plaats in het najaar van 2018. De Europese Commissie wil dit initiatief verder ontwikkelen en heeft het daarom opgenomen in haar voorstel voor het volgende Erasmusprogramma. Als het Europees Parlement en de Raad instemmen met het voorstel, kunnen tussen 2021 en 2027 naar verwachting nog eens 1,5 miljoen 18-jarigen in Europa rondreizen, dankzij een begroting van 700 miljoen euro.

DiscoverEU is een initiatief van de EU gebaseerd op een voorstel van het Europees Parlement, dat door middel van een voorbereidende actie heeft gezorgd voor de nodige financiering voor 2018. Het initiatief richt zich specifiek op jongeren die 18 worden, aangezien deze leeftijd een belangrijke stap naar volwassenheid is.

De Europese Commissie wil graag van de jonge reizigers horen en zal hen aanmoedigen om hun ervaringen en avonturen te delen. Daarom zullen de deelnemers na hun selectie deel uitmaken van de DiscoverEU-gemeenschap en "ambassadeur" worden van het initiatief. Zij zullen worden verzocht verslag uit te brengen over hun reiservaringen, bijvoorbeeld via sociale media zoals Facebook en Twitter of door een presentatie te geven op hun school of in hun lokale gemeenschap.

Nadere informatie

Memo

Het Europees jongerenportaal: Dien hier een aanvraag in

IP/18/4088

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail