Nationale dodenherdenking verstoren? “Moreel gezien een steekje los”

Op dinsdag 24 april bracht de JOVD het volgende persbericht naar buiten:

Nationale dodenherdenking verstoren? “Moreel gezien een steekje los”

De JOVD, de politieke jongerenorganisatie van de VVD, is totaal verbijsterd over het voornemen van de groep Geen 4 Mei Voor Mij om tijdens de dodenherdenking op de Dam opzettelijk lawaai te maken. Voorzitter Splinter Chabot: "Iedereen heeft de vrijheid om te demonstreren, maar als je dat wilt doen op het moment dat we miljoenen oorlogsslachtoffers herdenken, dan zit er moreel gezien een steekje los."

De JOVD pleit ervoor dat het stil blijft tijdens de dodenherdenking en dat bij uitstek de ‘nieuwe’ generatie zich bewust moet zijn van het belang van de dodenherdenking. Chabot: “Onze generatie leeft al haar hele leven in vrijheid, wij kennen geen oorlog meer. Daar moeten we bewust bij stilstaan. Op 4 mei, even een moment stil zijn, denken aan alle slachtoffers die er gevallen zijn, dat mag toch niet teveel gevraagd zijn? Op 4 mei zijn we stil en komen we bij elkaar. Niet alleen in Amsterdam, maar in het hele land.”

De JOVD is het eens met het VVD-raadslid Marianne Poot, die stelt dat men wel mag protesteren, maar dat dat niet op de Dam mag gebeuren. “De JOVD heeft de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staan, maar de Nationale Dodenherdenking verstoren gaat écht te ver. Ga elders of op een ander moment met elkaar het debat aan, maar respecteer dit moment”, aldus de JOVD-voorzitter.

(Foto: Nationaal Archief, dodenherdenking 4 mei, Grebbeberg)