Wim Voermans ziet Troonrede niet door premier voorgelezen worden

Historicus Han van Bree bepleit in een interview met Trouw dat de minister-president de tekst van de Troonrede zou moeten voorlezen. Volgens hem geeft het staatshoofd de schijn van politieke bemoeienis door de Troonrede voor te lezen. Wim Voermans ziet de wens van Van Bree niet snel in vervulling gaan.

Wim Voermans

De koning presenteert op Prinsjesdag als hoofd van de regering de kabinetsplannen. ‘Zo staat het in de Grondwet. Het voorlezen kan door of namens de koning gebeuren, zegt de Grondwet. Maar dat toch de koning het zelf doet is de conventie, een staatsrechtelijk gebruik waaraan we ons al zowat anderhalve eeuw houden. Het past bij de manier waarop wij structuur geven aan ons staatsbestel. Om dat te wijzigen? Daar is breed debat voor nodig in zowel de Eerste als de Tweede Kamer. Dat zal heel taai zijn,’ zegt Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht in Trouw.

Van Bree vindt wel dat de koning goed functioneert. Voermans is het hiermee eens. ‘Ik vind dat er veel te zeggen is voor een republiek, maar ik ben een geheel tevreden mens met hoe het op dit moment loopt met het huidige koningspaar. Prinsjesdag kan wat mij betreft ook ongewijzigd blijven. Het brengt de natie bijeen in een traditionele setting en de koning staat daarin boven de partijen. Hij werkt verbindend.’