Columns Eerste Kamer Columns Eerste Kamer 12 februari 2016 De 'toerekenmethode' door Bert van den Braak Het bepalen van de meerderheid in het parlement lijkt eenvoudig, maar is het in de praktijk toch niet. 9 oktober 2015 Met stoom en kokend water door Bert van den Braak De komst van de nationale politie liet zien dat politici te veel kijken naar een papieren werkelijkheid. 11 oktober 2013 Objectieve criteria bestaan niet door Bert van den Braak Toetsingskaders om tot (goede) wetgeving te komen zijn mooi, maar bepalend is het politieke oordeel. 20 januari 2012 De pot en de ketel door Bert van den Braak De Haagse rechtbank floot de wetgever terug bij een nieuwe bijstandsregeling voor kunstenaars. Dat bevestigt dat de Eerste Kamer allereerst een politiek oordeel geeft en dan pas let op kwaliteit. 4 februari 2011 Vertragende senatoren? door Bert van den Braak Als het in de Eerste Kamer langer dan gemiddeld duurt voordat een wetsvoorstel wordt afgehandeld, ligt dat niet per definitie aan de senatoren. 20 februari 2009 Een zelfbewuste Kamer door Bert van den Braak De Eerste Kamer nam het voortouw in een discussie over haar eigen verkiezing. De Tweede Kamer vindt dat blijkbaar prima. 9 januari 2009 Eerste Kamer en enquêterecht: wijzigende opstellingen door Bert van den Braak Als je altijd voor het minderheidsrecht op enquête was, kun je dan nu een onderzoek dat door bijna de halve Kamer wordt verlangd tegenhouden? 26 december 2008 Kerst 1988: "Windt u niet te veel op!" door Bert van den Braak Mag een Kamermeerderheid de minderheid dwingen mee te werken aan spoedafhandeling van een wetsvoorstel. Die vraag leidde in december 1988 tot een rumoerig debat in de Senaat. 21 maart 2008 Een nog niet gevoerd debat door Bert van den Braak In onze staatsrechtelijke verhoudingen wordt uitgegaan van het primaat van de Tweede Kamer. Dat lijkt echter (nog) niet te gelden voor alle Europese regelgeving. Recentere columns
12 februari 2016 De 'toerekenmethode' door Bert van den Braak Het bepalen van de meerderheid in het parlement lijkt eenvoudig, maar is het in de praktijk toch niet.
9 oktober 2015 Met stoom en kokend water door Bert van den Braak De komst van de nationale politie liet zien dat politici te veel kijken naar een papieren werkelijkheid.
11 oktober 2013 Objectieve criteria bestaan niet door Bert van den Braak Toetsingskaders om tot (goede) wetgeving te komen zijn mooi, maar bepalend is het politieke oordeel.
20 januari 2012 De pot en de ketel door Bert van den Braak De Haagse rechtbank floot de wetgever terug bij een nieuwe bijstandsregeling voor kunstenaars. Dat bevestigt dat de Eerste Kamer allereerst een politiek oordeel geeft en dan pas let op kwaliteit.
4 februari 2011 Vertragende senatoren? door Bert van den Braak Als het in de Eerste Kamer langer dan gemiddeld duurt voordat een wetsvoorstel wordt afgehandeld, ligt dat niet per definitie aan de senatoren.
20 februari 2009 Een zelfbewuste Kamer door Bert van den Braak De Eerste Kamer nam het voortouw in een discussie over haar eigen verkiezing. De Tweede Kamer vindt dat blijkbaar prima.
9 januari 2009 Eerste Kamer en enquêterecht: wijzigende opstellingen door Bert van den Braak Als je altijd voor het minderheidsrecht op enquête was, kun je dan nu een onderzoek dat door bijna de halve Kamer wordt verlangd tegenhouden?
26 december 2008 Kerst 1988: "Windt u niet te veel op!" door Bert van den Braak Mag een Kamermeerderheid de minderheid dwingen mee te werken aan spoedafhandeling van een wetsvoorstel. Die vraag leidde in december 1988 tot een rumoerig debat in de Senaat.
21 maart 2008 Een nog niet gevoerd debat door Bert van den Braak In onze staatsrechtelijke verhoudingen wordt uitgegaan van het primaat van de Tweede Kamer. Dat lijkt echter (nog) niet te gelden voor alle Europese regelgeving.