Europese Commissie versterkt het top management om krachtige resultaten te boeken in 2018/2019 en daarna

De Europese Commissie heeft vandaag een aantal beslissingen over benoemingen betreffende het top management genomen. Door de beste mensen op de juiste plaatsen te benoemen zal de Juncker Commissie helpen om krachtige resultaten te boeken in 2018/2019 en daarna.

De beslissingen over het top management van vandaag betreffen essentiële strategische beleidsterreinen van de Juncker Commissie, van klimaat, onderzoek, opleiding, jeugd en cultuur, via sociale zaken en werkgelegenheid tot het Secretariaat Generaal en het Kabinet van de Voorzitter. De benoemingen zullen het aantal vrouwen in de functie van Directeur-Generaal en plaatsvervangend Directeur-Generaal aanzienlijk doen toenemen van 11% in november 2014 tot 36% vandaag. Dit is het resultaat van de toezegging van Voorzitter Juncker om een doelstelling van 40% op 31 oktober 2019 te bereiken.

De Voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zei: “Met nog 20 maanden te gaan tot aan het einde van het mandaat van deze Commissie, is het de juiste tijd om het top management te versterken teneinde de politieke agenda van de Europese Unie in krachtige resultaten om te zetten. Met de wind in de zeilen, hebben we nu ervaren, dynamische en zeer gemotiveerde zeelui nodig om het schip in de juiste richting te sturen. Ik stond erop om meer vrouwen in leidinggevende posities in onze instelling te benoemen. En het is goed om te zien dat de beslissingen van vandaag de vertegenwoordiging van vrouwen in de posities van Directeur-Generaal en Plaatsvervangend Directeur-Generaal in de Commissie tot 36% zal brengen. Dit is een goede vooruitgang die we zullen moeten aanhouden."

Commissaris Günther H. Oettinger, verantwoordelijk voor Budget en Persoonlijke Middelen zei: “Met de benoeming van de beste mensen op de juiste positie, zijn we vast besloten om van de huidige gelegenheid gebruik te maken en om onze politieke agenda ten uitvoer te brengen. We bouwen op de ervaring van onze hogere managers en zorgen er voor dat ze de belangen van deze instelling blijven dienen. Ik zal sterk de nadruk blijven leggen om het doel van Voorzitter Juncker te bereiken om tenminste 40% vrouwen in een management positie te hebben in de Commissie."

  • 1. 
    Vijf nieuwe Directeuren-Generaal voor de Juncker Commissie, waarvan er twee een vrouw zijn

De Europese Commissie heeft vandaag besloten om vijf nieuwe Directeuren-Generaal te benoemen, wat niet alleen het aantal vrouwen in een top management functie in de Commissie zal verhogen, maar ook het geografische evenwicht zal verbeteren, door de benoeming van onderdanen uit lidstaten die de EU in 2004 en 2007 zijn toegetreden.

De benoemingen betreffen:

  • Themis Christophidou wordt de nieuwe Directeur-Generaal van DG Onderwijs, Jongerenzaken, Sport en Cultuur: een onderdaan uit Cyprus die sinds november 2014 het Hoofd van het Kabinet is van de Commissaris verantwoordelijk voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing, Christos Stylianidis. Mw. Christophidou is de eerste Cypriotische ambtenaar die tot Directeur-Generaal wordt benoemd. Met een carrière van 17 jaar in de Europese Commissie, inclusief als plaatsvervangend Kabinetschef van voormalig Commissaris Androulla Vassiliou verantwoordelijk voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken, kan Mw. Christophidou haar waardevolle ervaring en expertise gebruiken in deze nieuwe functie en voor het ten uitvoer brengen van de conclusies van de Top in Göteburg op het gebied van onderwijs en cultuur.
  • Mariana Kotzeva wordt de nieuwe Directeur-Generaal van DG Eurostat: een Bulgaars onderdaan die sinds juli 2012 als plaatsvervangend Directeur-Generaal van DG Eurostat in Luxemburg werkt. Mw. Kotzeva is de eerste Bulgaarse ambtenaar die tot Directeur-Generaal wordt benoemd. Zij is ook de eerste vrouw aan het hoofd van het statistisch bureau van Eurostat. Met bijna zes jaar werkervaring in Eurostat en meer dan 10 jaar als Secretaris-Generaal en vervolgens als President van het nationaal statistisch instituut in Bulgarije, heeft Mw. Kotzeva alle noodzakelijke vaardigheden en ervaring voor haar nieuwe functie.
  • Joost Korte wordt de nieuwe Directeur-Generaal van DG Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie; een Nederlands onderdaan die sinds januari 2017 plaatsvervangend Directeur-Generaal in DG handel is. Met meer dan 31 jaar ervaring in de Europese Commissie, inclusief 6 jaar als plaatsvervangend Directeur-Generaal, brengt de heer Korte de vereiste uitgebreide ervaring voor deze functie. Zijn sleutelrol in de succesvolle onderhandelingen over het baanbrekende akkoord inzake de modernisering van de EU handelsbeschermingsinstrumenten, zal de heer Korte helpen om de uitslag van de Top in Göteburg voor wat betreft banen en groei in resultaten om te zetten. Hij zal ook de werkzaamheden sturen binnen de Commissie met betrekking tot het voorstel voor een Europese arbeidsautoriteit, zoals eerder vermeld door Voorzitter Juncker in zijn jaarlijkse Toespraak over de Staat van de Unie van 2017 en zal er voor zorgen dat het Europees Sociaal Fonds fit is voor het volgende Meerjarig Financieel Kader.
  • Jean-Eric Paquet wordt de nieuwe Directeur-Generaal van DG Onderzoek en Innovatie; een Frans onderdaan die sinds oktober 2015 als een van de drie plaatsvervangend Secretarissen-Generaal van de Juncker Commissie heeft gediend. Met 23 jaar ervaring in de Europese Commissie, heeft de heer Paquet meest recentelijk de Europese Commissie's voorstellen voor het verdiepen van de Economische en Monetaire Unie en voor een Strategie voor het industriebeleid helpen vaststellen. Zijn ervaring als plaatsvervangend Kabinetschef van voormalig Commissaris voor Onderzoek, Philippe Busquin, en het versterken van het Europees Semester in zijn huidige rol als plaatsvervangend Secretaris-Generaal, maken hem zeer geschikt voor deze nieuwe positie.
  • Mauro Petriccione wordt de nieuwe Directeur-Generaal van DG Klimaat; een Italiaans onderdaan die sinds september 2014 werkt als plaatsvervangend Directeur-Generaal in DG Handel. Hij werkt al meer dan 30 jaar voor de Europese Commissie, meer bepaald op het gebied van handel; meest recentelijk was hij de Hoofdonderhandelaar voor de EU-Canada en EU-Japan handelsovereenkomsten. Door hun succesvolle afhandeling heeft de heer Petriccione bewezen dat hij alle nodige vaardigheden en ervaring heeft om met gevoelige politieke onderhandelingen om te gaan. Hij zal van instrumentaal belang zijn voor de volledige toepassing van de Overeenkomst van Parijs - een absolute prioriteit voor de Juncker Commissie.

De huidige Directeuren-Generaal Jos Delbeke (DG Klimaat), Michel Servoz (DG Werkgelegenheid Sociale zaken en Inclusie) en Robert-Jan Smits (DG Onderzoek en Innovatie) zullen een positie van Adviseur Buiten Dienst opnemen in het Europees Centrum voor Politieke Strategie (EPSC, de interne think tank van de Commissie) en zullen de President en het College van Commissarissen direct adviseren. De heer Servoz wordt “Senior Adviser voor Robotics, Kunstmatige Intelligentie en voor de Toekomst van het Europees arbeidsrecht”; de heer Delbeke wordt “Senior Adviser voor relaties met het Florence Europees Universitair Instituut and de heer Smits wordt Senior Adviser met een nader te bepalen missie.

Met de benoeming van Paraskevi Michou als de eerste vrouwelijke Directeur-Generaal voor Migratie en Binnenlandse Zaken per 1 maart 2018 en Jean-Eric Paquet als Directeur-Generaal van DG Onderzoek en Innovatie per 1 april 2018, zullen twee van de plaatsvervangend Secretaris-Generaal functies vandaag gepubliceerd worden om zo snel mogelijk gevuld te worden, ten laatste per 1 april 2018.

  • 2. 
    Vijf nieuwe plaatsvervangend directeuren-generaal, waarvan vier vrouwen

De Europese Commissie heeft besloten om vijf nieuwe plaatsvervangend Directeuren-Generaal te benoemen, waarvan vier een vrouw zijn. Dit betekent een verviervoudiging van het aantal vrouwelijke plaatsvervangend Directeuren-Generaal in de Europese Commissie om het doel van 40% te bereiken, vergeleken met slechts 8% bij het begin van het mandaat van de Juncker Commissie.

  • Viviane Hoffmann wordt de nieuwe plaatsvervangend Directeur-Generaal in DG Onderwijs, Jongerenzaken, Sport en Cultuur; een Luxemburgs onderdaan die sinds oktober 2014 in DG Communicatie werkt, een dienst die direct valt onder de President. Met een ervaring van 30 jaar in de Europese Commissie en als plaatsvervangend Kabinetschef gedurende de drie opeenvolgende mandaten van voormalig Vicevoorzitter en Commissaris Viviane Reding, die tijdens haar eerste mandaat verantwoordelijk was voor onderwijs en cultuur, brengt Mw. Hoffmann veel relevante politieke en institutionele ervaring in haar nieuwe positie. Meest recentelijk was zij verantwoordelijk voor de Dialogen met de burgers en het Debat over de Toekomst van Europa en zij zal dus veel nieuwe ideeën meebrengen voor de ontwikkeling van de Commissie politiek over jeugd en onderwijs die prominent figureren in de Leidersagenda.
  • Andriana Sukova wordt de nieuwe plaatsvervangend Directeur-Generaal in DG Werkgelegenheid, Sociale zaken en Inclusie; een Bulgaars onderdaan die sinds augustus 2010 als Directeur werkzaam is in DG Werkgelegenheid. Mw. Sukova heeft een ervaring van meer dan 7 jaar in DG Werkgelegenheid, voornamelijk met het opvolgen en uitvoeren van programma's vallend onder het Europees Sociaal Fonds - een bevoegdheid dat van cruciaal belang zal zijn in de komende onderhandelingen over het nieuwe Meerjarig Financieel Kader dat de Commissie in mei zal voorstellen. Als voormalig plaatsvervangend minister voor landbouw in Bulgarije en als lid van het Kabinet van de voormalige Commissaris voor Consumentenbescherming, Meglan Kuneva, kan Mw. Sukova ook gebruik maken van haar politieke ervaring in haar nieuwe positie.
  • Signe Ratso wordt benoemd tot plaatsvervangend Directeur-Generaal in DG Onderzoek en Innovatie; een Ests onderdaan die sinds maart 2011 als Directeur werkt in DG Handel. Met meer dan 12 jaar ervaring in DG Handel in de Europese Commissie, heeft Mw. Ratso zich voornamelijk bezig gehouden met kwesties betreffende markttoegang en industrie - twee gebieden die van belang zijn bij het uitzetten van de EU politiek op gebied van onderzoek en innovatie. Als voormalig plaatsvervangend secretaris-generaal voor Europese integratie en internationale coöperatie in het ministerie voor economische zaken en communicatie in Estland, kan Mw. Ratso gebruik maken van haar politieke ervaring in haar nieuwe positie, met name, voor wat betreft het aankomende Commissie voorstel voor een nieuw kaderprogramma voor onderzoek en innovatie.
  • Céline Gauer wordt benoemd tot plaatsvervangend Directeur-Generaal in DG Gezondheid en Voedselveiligheid; een Frans onderdaan die sinds juli 2014 als Directeur werkzaam is in DG Concurrentie. Met 24 jaar ervaring in de Europese Commissie heeft Mw. Gauer voornamelijk gewerkt aan zaken betreffende energie en milieu in DG Concurrentie en was zij verantwoordelijk voor het opzetten van een netwerk van nationale mededingingsautoriteiten; zij heeft ook eerder gewerkt in DG Consumentenbescherming. Deze ervaring maakt haar zeer geschikt voor haar nieuwe positie.
  • Koen Doens wordt benoemd tot plaatsvervangend Directeur-Generaal in DG Internationale Samenwerking en Ontwikkeling. Een Belgisch onderdaan die sinds november 2014 werkt als Directeur in DG Ontwikkeling. Mr Doens brengt met zich mee 14 jaar ervaring in de Europese Commissie en meer dan 10 jaar diplomatieke ervaring in het Belgisch ministerie voor buitenlandse zaken, gewerkt hebbend onder drie Belgische ministers voor buitenlandse zaken en handel. Hij was het Hoofd van de Dienst van de Woordvoerder onder voormalig Voorzitter Barroso en is dus zeer bedreven in politieke communicatie. In zijn huidige werk in DG Internationale Samenwerking en Ontwikkeling is Mr Doens instrumenteel geweest in het opzetten van het Africa Trust Fund om onderliggende oorzaken van migratie aan te pakken.

Op grond van deze beslissingen publiceert de Europese Commissie 5 posten voor plaatsvervangend Directeur-Generaal (twee in DG Handel en 1 elk in DG Klimaat, DG Energie en DG Eurostat) met het doel deze zo snel mogelijk te vullen, op zijn laatst in April 2018.

  • 3. 
    Overige beslissingen

De Europese Commissie nam vandaag kennis van een aantal beslissingen van de President en Commissaris Oettinger die de duur van de huidige functie van drie Directeuren-Generaal verlengen:

  • Jean-Luc Demarty als Directeur-Generaal voor DG Handel. De heer Demarty is een Fransman met 30 jaar ervaring in de Europese Commissie, waaronder als medewerker in het kabinet van voormalig President Delors. De heer Demarty is gedurende de afgelopen drie jaar instrumenteel geweest in het tot stand brengen van de versterkte handelsagenda onder de Juncker Commissie. Dit betreft onder andere historische handelsakkoorden met Canada en Japan, met lopend werk aan een handelsakkoord met de Mercosur en de mandaten voor onderhandelingen met Singapore, Nieuw Zeeland en Australië.
  • Dominique Ristori als Directeur-Generaal voor het DG Energie. De heer Ristori is een Fransman met 40 jaar ervaring in de Europese Commissie, waarvan 8 als Directeur-Generaal en is essentieel geweest in het bereiken van beslissende stappen in het tot stand brengen van de Europese Energie Unie. Dit betreft de meest recente voorstellen van de Commissie voor schone mobiliteit en schone energie voor iedereen.
  • Irene Souka als Directeur-Generaal voor het DG Personele Middelen en Veiligheid. Mevrouw Souka is van Griekse afkomst met een ervaring van 38 jaar in de Europese Commissie waaronder bijna 9 jaar als Directeur-Generaal voor Personeel en Veiligheid. Mevrouw Souka is een ervaren en vertrouwde steun voor personeelskwesties en is derhalve het best geplaatst om continuïteit en stabiliteit te garanderen in de overgang naar de volgende Commissie in een portefeuille die gevoelige vragen over de carrières en persoonlijke toekomst van mensen betreft.

De Europese Commissie heeft vandaag ook besloten een tweetal Directeuren te benoemen in DG Internationale Samenwerking en Ontwikkeling (DG DEVCO): Henriette Geiger, van Duitse nationaliteit, die op dit moment Afdelingshoofd is in DG DEVCO en Félix Fernandez-Shaw, van Spaanse nationaliteit, die momenteel een medewerker is in het Kabinet van de Hoge Vertegenwoordiger/Vicevoorzitter Mogherini.

Alle CVs gerelateerd aan de benoemingen van vandaag kunnen hier gevonden worden: https://ec.europa.eu/commission/publications/reinforcement-senior-management-february-2018_en

IP/18/1005

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail