Europese Commissie publiceert beoordeling kandidaturen voor huisvesting Europese Bankautoriteit en Europees Geneesmiddelenbureau (nu nog gevestigd in VK)

De Europese Commissie heeft vandaag haar beoordeling gepubliceerd van de 27 dossiers van de lidstaten die zich kandidaat hebben gesteld als gastland voor de Europese Bankautoriteit (EBA) of het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), die nu in het Verenigd Koninkrijk zijn gevestigd.

De beoordeling is gebeurd onder verantwoordelijkheid van het secretariaat-generaal aan de hand van objectieve criteria die Commissievoorzitter Juncker en EU-voorzitter Tusk hebben opgesteld, en die de staatshoofden en regeringsleiders van de EU-27 hebben bekrachtigd op de Europese Raad (in artikel 50-samenstelling) van 22 juni 2017. De beoordeling is volledig gebaseerd op informatie die de lidstaten zelf hebben aangedragen. Omdat de lidstaten hadden besloten de criteria niet te wegen is er geen volgorde of shortlist opgesteld. Ook de agentschappen zelf zijn geraadpleegd.

Volgende stappen: De ministers van de lidstaten zullen de beoordeling van de Commissie in oktober bespreken op de Raad Algemene Zaken (in artikel 50-samenstelling). In november zal de Raad dan een definitief besluit nemen, zodat de verhuizing van beide agentschappen op tijd en vlot kan verlopen.

Achtergrond

Het besluit tot verplaatsing van het Europees Geneesmiddelenbureau en de Europese Bankautoriteit, momenteel beide in Londen gevestigd, moet door de 27 lidstaten worden genomen. De verhuizing is een rechtstreeks gevolg van het besluit van het Verenigd Koninkrijk om uit de Europese Unie te stappen, waarvan de Europese Raad op 29 maart 2017 in kennis is gesteld. De kwestie maakt geen deel uit van de brexit-onderhandelingen, het is een zaak die uitsluitend de 27 lidstaten aangaat. De Commissie heeft herhaaldelijk aangedrongen op een snel besluit. Het EMA en de EBA spelen een essentiële rol in de interne markt van de EU. Ze zijn belast met de goedkeuring van geneesmiddelen en het toezicht op de banken. Daarom moeten zij ook na maart 2019 hun werk soepel en zonder onderbrekingen kunnen blijven doen.

Meer informatie

Nota

Beoordeling door de Commissie

Kandidaturen voor de huisvesting van het EMA en de EBA

Besluit over de hervestigingsprocedure voor de huidige EU-agentschappen in het VK (inclusief criteria)

IP/17/3583

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail