Akkoord formatiepartijen over bed-bad-brood en vluchtelingendeals

vrijdag 15 september 2017, 11:00

DEN HAAG (PDC) - De formerende partijen VVD,CDA, D66 en CU lijken het gisteren eens te zijn geworden over een nieuwe bed-bad-broodregeling en over nieuwe vluchtelingendeals. Van het beleidsterrein migratie is nu alleen over het kinderpardon en over de permanente huisvesting van vluchtelingen nog geen akkoord.

De nieuwe bed-bad-broodregeling houdt in dat er acht opvanglocaties komen waar uitgeprocedeerde asielzoekers terecht kunnen. De opvang daar is erop gericht dat de asielzoekers binnen twee maanden worden teruggestuurd naar het land van herkomst. Gemeenten mogen ook eigen opvang regelen, maar de verwachting is dat de acht landelijke opvanglocaties voldoende zullen zijn.

Ook over nieuwe vluchtelingendeals zou een akkoord zijn. Rutte mag namens Nederland pleiten voor meer vluchtelingendeals zoals die met Turkije. Zulke afspraken moeten leiden tot meer opvang in de regio. Voorwaarde is dat deals voldoen aan internationale verdragen. Eerdere formatieonderhandelingen met GroenLinks liepen vast op dit onderwerp.

Bron: NOS.nl