Eurocommissaris Moscovici aast op voorzitterschap eurogroep

donderdag 22 juni 2017, 11:31

DEN HAAG (PDC) - De Franse eurocommissaris voor economische en financiële zaken Pierre Moscovici wil Jeroen Dijsselbloem opvolgen als voorzitter van de eurogroep. Dat schrijft Politico. Dijsselbloem zal naar alle waarschijnlijkheid niet langer aanblijven als voorzitter van de eurogroep met de komst van een nieuw kabinet waar hij geen deel van uit maakt.

Het is niet de eerste keer dat Moscovici aangeeft voorzitter van de eurogroep te willen worden. Als Franse minister van financiën had hij zich in 2013 ook al als kandidaat opgeworpen. Toen kreeg Dijsselbloem de voorkeur.

In 2015 pleitte Moscovici - rond de herverkiezingen van Dijsselbloem als voorzitter - voor een permanente voorzitter van de eurogroep die niet ook de verantwoordelijkheden van een ministerschap in één van de lidstaten heeft. Moscovici wil nu de functies van voorzitter van de eurogroep en zijn functie als eurocommissaris combineren. In een recent interview stelde hij zich te hebben voorbereid op die dubbelrol.

De combinatie van eurocommissaris en voorzitter van een raadsformatie is niet nieuw. De Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands en defensiebeleid van de Unie is zowel lid van de Europese Commissie als voorzitter van de Raad Buitenlandse Zaken. Alleen is dat in de Europese verdragen geregeld.

Bij de eurogroep de benoeming van de voorzitter veel minder duidelijk omschreven. Het enige dat zwart op wit staat is dat de ministers van de eurogroep per meerderheid een voorzitter kiezen. Daarbij was het uitgangspunt dat dat een minister uit hun midden zou zijn, maar in theorie kan de eurogroep iedereen benoemen. Echter, de Europese verdragen stellen dat eurocommissarissen geen instructies mogen geven en of vragen van enige regering, instelling, orgaan of instantie, en de eurogroep behoort tot de Raad en niet de Commissie.

Bron: Politico, Europese verdragen