30 jaar Erasmus-uitwisselingen in het buitenland: Commissie viert verjaardag met nieuwe mobiele app

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, en de voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani, leiden de festiviteiten ter gelegenheid van de 30e verjaardag van het Erasmus-programma vandaag in het Europees Parlement in Straatsburg. Om de gelegenheid de nodige luister bij te zetten, brengt de Commissie ook een nieuwe Erasmus+-app uit. De app, die speciaal is ontworpen voor studenten, leerlingen uit het beroepsonderwijs en deelnemers aan jongerenuitwisselingen, zal de Erasmus+-ervaring van jongeren vlotter doen verlopen.

Voorzitter Jean-Claude Juncker zei hierover: "Elke euro die we in Erasmus+ investeren, is een investering in de toekomst, de toekomst van een jongere en van onze Europese gedachte. Ik kan me geen waardevollere investering inbeelden dan de investering in deze leiders van morgen. We vieren de 9 miljoenste deelname aan Erasmus; laat ons dus 9 keer zo ambitieus zijn als het gaat om de toekomst van het Erasmus+-programma.

Tibor Navracsics, commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport, voegde hieraan toe: "Elke Erasmus+-uitwisseling is zowel op professioneel als op persoonlijk vlak een verrijkende levenservaring. Zo hebben wij in Europa dankzij 30 jaar mobiliteit en samenwerking een generatie van 9 miljoen mensen met een open geest en ondernemerszin ontwikkeld. Deze mensen geven vandaag vorm aan de toekomst van onze samenleving. Dankzij deze nieuwe app is Erasmus+ binnen klikbereik van jongeren over de hele wereld."

De mobiele app van Erasmus+ is een belangrijke verbetering voor een programma dat tussen 2014 en 2020 meer dan 4 miljoen mensen zal ondersteunen bij hun studie, opleiding of vrijwilligerswerk in het buitenland. Deze app zal studenten, leerlingen uit het beroepsonderwijs en jongeren door hun Erasmus+-ervaring gidsen en ertoe bijdragen dat het programma inclusiever en toegankelijker wordt voor iedereen. De Commissie doet er alles aan om de toekomst van Erasmus+ na 2020 samen met de Erasmus-generatie uit te bouwen om het programma nog degelijker te maken en ervoor te zorgen dat het nog meer jongeren bereikt.

Dankzij de mobiele app van Erasmus+ zullen deelnemers:

  • gemakkelijk de voortgang van hun dossier kunnen volgen tijdens de verschillende administratieve stappen vóór, tijdens en na hun verblijf in het buitenland. Met de app zullen studenten ook hun studieovereenkomsten met zowel de uitzendende als de ontvangende universiteit online kunnen goedkeuren en ondertekenen;
  • hun favoriete tips om anderen te helpen integreren in de lokale gemeenschap kunnen delen en ervoor stemmen; en
  • hun taalvaardigheden kunnen verbeteren via een rechtstreekse link naar de taalhulpwebsite van Erasmus+, waarop online cursussen met tutoring en Live Coaching worden aangeboden.

De eerste versie van de app is reeds beschikbaar voor iOS en Android. Nieuwe functies en regelmatige updates zullen de app binnenkort beschikbaar maken voor andere groepen van Erasmus+-deelnemers en ervoor zorgen dat zij ook tegemoetkomt aan de toekomstige behoeften van de Erasmus+-generatie.

Sinds de start van het eerste Erasmus-programma in 1987 hebben 9 miljoen personen deelgenomen aan een uitwisseling in het buitenland. Op de viering vandaag in Straatsburg zullen de voorzitter van het Europees Parlement en de voorzitter van de Commissie een symbolische onderscheiding uitreiken voor de 9 miljoenste deelnemer aan 33 vertegenwoordigers van de Erasmus+-generatie, één uit elk van de deelnemende landen. De uitreiking van de onderscheiding zal worden gevolgd door discussies over de toekomst van het Erasmus+-programma na 2020 met de deelname van jongeren, Erasmus+-deelnemers, organisaties, ngo's, leden van het Europees Parlement en huidige en vroegere leden van de Europese Commissie, waaronder zij die het eerste Erasmus-programma mee tot stand hebben gebracht.

Achtergrond

Sinds het Erasmus+-programma in 1987 van start ging met 11 landen en 3 200 studenten, heeft het al 9 miljoen mensen de kans geboden om in het buitenland te studeren, een opleiding te volgen, vrijwilligerswerk te verrichten of beroepservaring op te doen. In 2014 werd het Erasmus+-programma gecreëerd, waarin alle initiatieven op het gebied van onderwijs, opleiding, jongeren en sport in één EU-kader werden samengebracht.

Intussen is het aantal Europese landen dat aan het programma deelneemt opgelopen tot 33 (alle 28 EU-lidstaten plus Turkije, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) en hebben meer dan 2 miljoen mensen in minder dan drie jaar tijd een Erasmus+-ervaring beleefd.

Om de Erasmus+-generatie de mogelijkheid te bieden mee te praten over de toekomst van het programma heeft de Commissie het onlineplatform voor de Erasmus+-generatie opgezet. Deze website biedt jongeren en organisaties de mogelijkheid van gedachten te wisselen met andere jongeren en onderwijs- en opleidingsdeskundigen, thema's voor te stellen, problemen in kaart te brengen en oplossingen aan te dragen. De nieuwe app vult dit initiatief aan.

Meer informatie

Erasmus+-verjaardag

Video Erasmus+

Evenementenkalender van de Erasmus-festiviteiten

IP/17/1574

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail