Partijleiders hopen op positieve uitwerking van 'change of scenery'

donderdag 8 juni 2017, 10:28

DEN HAAG (PDC) - Informateur Tjeenk Willink ontving de leiders van VVD en GroenLinks gisteren niet op het Binnenhof maar in zijn huis in Scheveningen.

Samen met de fractievoorzitters van de VVD en GroenLinks, Rutte en Klaver, bekeek Tjeenk Willink onder andere of de politieke wil er is om de meningsverschillen over migratie te overbruggen.

Bij zijn vertrek in de loop van de middag wilde Klaver traditiegetrouw niets kwijt over de inhoud van het gesprek. Na Klaver's vertrek bleef Rutte nog een uur met de informateur praten.

Ook de VVD-leider wilde na afloop weinig meer zeggen dan dat hij hoopte dat 'the change of scenery' wellicht zou helpen.

Ruim drie weken geleden liepen de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks vast op het onderwerp migratie.

De ChristenUnie leek vervolgens in beeld te komen als mogelijke onderhandelingspartner. Dit ketste af toen in een gesprek de onderlinge verschillen tussen D66 en ChristenUnie te groot bleken.

Sinds vorige week onderzoekt informateur Tjeenk Willink hoe het nu verder moet. Tot nu toe verlopen de gesprekken stroef. De informateur bekijkt of de inhoudelijke verschillen over migratie tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks overbrugbaar zijn. Als de politieke wil daartoe bestaat, zouden er officieel weer verkennende gesprekken tussen de vier partijen kunnen worden gehouden.

Bron: NOS.nl