Schippers last 'moment van reflectie' in

vrijdag 19 mei 2017, 10:45

DEN HAAG (PDC) - Na meerdere gesprekken met fractievoorzitters te hebben gevoerd op donderdag last informateur Edith Schippers een 'moment van reflectie' in. Dit zei Schippers tijdens een persconferentie vrijdagochtend. De partijen mogen vandaag gebruiken om zich te bezinnen en om intern te overleggen.

Vanaf maandag gaat ze weer met de fractievoorzitters om tafel. Het streven is om ergens volgende week weer daadwerkelijk met formeren aan de slag te gaan. Voordat het zo ver is roept ze de partijen echter op om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

De ChristenUnie lijkt een voor de hand liggende vervanger van GroenLinks aan de formatietafel, maar D66-leider Alexander Pechtold ziet dat niet zitten. Hij noemt het zelfs 'onwenselijk'. Een andere optie zou een coalitie met de SP zijn. Voorman Emile Roemer houdt echter vast aan zijn verkiezingsbelofte om niet met de VVD in zee te gaan. Ook de PvdA houdt de boot af en zegt niet te willen regeren, na de verkiezingsnederlaag van maart.

Van een impasse wil Schippers echter nog niet spreken: 'Dat vind ik echt te vroeg na anderhalve dag.' Ze benadrukt dat ze de partijen de ruimte geeft om andere varianten te overwegen. 'Ik begrijp dat een partij altijd met zijn eerste variant komt, en misschien met zijn tweede variant. Mijn oproep is nu: denk ook eens aan een derde of een vierde variant.'

Schippers heeft de opdracht om op korte termijn de mogelijkheden te verkennen die er op dit moment zijn voor de vorming van een kabinet dat kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal.

Bron: NOS