Bank On Nature: Ondertekening, te Brussel, van de eerste door de faciliteit voor de financiering van natuurlijk kapitaal gedekte lening

De Europese Commissie en de Europese Investeringsbank (EIB) hebben de eerste leningsovereenkomst bekendgemaakt die door de faciliteit voor de financiering van natuurlijk kapitaal wordt gesteund.

De lening van zes miljoen euro aan Rewilding Europe Capital zal naar verwachting dertig op de natuur gerichte ondernemingen in heel Europa ondersteunen. Rewilding Europe Capital is de eerste faciliteit voor de financiering van ondernemingen die zich toeleggen op conservatie en grootschalige natuurontwikkeling (rewilding) in Europa.

Dit eerste project vertegenwoordigt de verwezenlijking van een ambitieus nieuw initiatief om de biodiversiteit in Europa te beschermen en de aanpassing aan de klimaatverandering te ondersteunen. Het initiatief Bank on Nature bouwt voort op de faciliteit voor de financiering van natuurlijk kapitaal (NCFF), een gevestigd financieringspartnerschap tussen de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank dat projecten in verband met de natuur en de aanpassing aan de klimaatverandering ondersteunt door middel van leningen en investeringen op maat die door een EU-garantie worden gedekt. Het initiatief erkent en bevordert de businesscase voor investeringen in natuurlijk kapitaal met het oog op de biodiversiteit en de aanpassing aan de klimaatverandering.

Karmenu Vella, Europees commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij: "De natuur is van essentieel belang voor ons leven en onze economie, zoals blijkt uit de recente succesvolle evaluatie van de natuurrichtlijnen van de EU. Het project om de natuur in Europa te ontwikkelen is het eerste van de vele projecten die het initiatief Bank on Nature voortbouwend op de faciliteit voor de financiering van natuurlijk kapitaal (NCFF) zal ondersteunen in het kader van onze plannen om banen te scheppen op het platteland en de natuur te beschermen."

Jonathan Taylor, vicepresident van de EIB bevoegd voor Klimaat en Milieu: "Om Europa's waardevolle habitats en populaties wilde dieren te vrijwaren en te herstellen, moeten we meer inspanningen leveren. Er is een sterke businesscase voor investeringen in de natuur. Biodiversiteit en economische groei kunnen samengaan. Als de bank van de EU willen wij investeren in projecten die een sterke plattelandseconomie bevorderen en tegelijkertijd onze biodiversiteit beschermen en verstandig omgaan met het natuurlijk kapitaal. De faciliteit voor de financiering van natuurlijk kapitaal is een baanbrekend partnerschap tussen de EU-bank en de Europese Commissie en met dit eerste project met Rewilding Europe Capital hebben we de best mogelijke start genomen."

Ilko Bosman, uitvoerend directeur van Rewilding Europe Capital: "Het contract met de EIB dat we vandaag ondertekend hebben, is een grote stap vooruit voor Rewilding Europe Capital. Het stelt ons niet alleen in staat de draagwijdte van onze faciliteit aanzienlijk te vergroten; door externe financiering aan te trekken kunnen we vooral ook beter aantonen hoe commerciële financiering kan bijdragen aan natuurbehoud en -ontwikkeling. Dankzij de voorgestelde lening van de EIB/EU zullen alle 28 EU-lidstaten in aanmerking worden genomen, grotere leningen mogelijk zijn en nieuwe natuurgerelateerde bedrijfsmodellen in sectoren zoals bosbouw, waterbeheer en toerisme kunnen worden gefinancierd."

Rewilding Europe Capital is in 2014 opgericht door Rewilding Europe, dat de wilde natuur promoot als een belangrijk en intrinsiek aspect van het natuurlijke en culturele erfgoed van Europa. Rewilding Europe Capital is een van de instrumenten van Rewilding Europe en financiert op de natuur gebaseerde bedrijven en maakt gebruik van een uniek heffingenstelsel om natuurbehoud- en natuurontwikkelingsinitiatieven te helpen ondersteunen. Dit draagt ook bij tot een betere uitvoering van de habitat- en de vogelrichtlijn van de EU.

Het opbouwen van een "businesscase voor de wilde natuur" staat centraal in het project. De natuurontwikkelingsgebieden die door de vandaag ondertekende overeenkomst kunnen worden ondersteund, omvatten 38 locaties die in het Natura 2000-netwerk zijn opgenomen. Het gaat om de volgende gebieden: het westen van het Iberisch Schiereiland (Portugal), het Velebitgebergte (Kroatië), de centrale Apennijnen (Italië), de zuidelijke Karpaten (Roemenië), de Donaudelta (Roemenië), het Rodopegebergte (Bulgarije), de Oderdelta (Duitsland/Polen) en Lapland (Zweden). Ook de terugkeer van iconische en bedreigde Europese wilde dieren zoals de Europese bizon, de bruine beer en de zwarte gier alsook de pelikanen en zeearenden van de Donau- en de Oderdelta kan door de investeringen worden gestimuleerd.

Naast de creatie en consolidatie van op de natuur gebaseerde bedrijven zullen ook nieuwe natuurgerelateerde bedrijfsmodellen in sectoren zoals bosbouw, waterbeheer, duurzame visserij en toerisme worden ondersteund. De vandaag ondertekende overeenkomst zal naar verwachting tot 250 nieuwe banen leiden.

Zie voor meer informatie MEMO.

Contactpersonen voor de pers:

Europese Commissie

Enrico Brivio, enrico.brivio@ec.europa.eu, tel. +32 229-56172

Volg ons op Twitter @EU_Commission

EIB

Shirin Wheeler, s.wheeler@eib.org, tel. +44 2073759670 / mobiel +44 7827445611

Website: www.eib.org/press - Persdienst: +352 4379-21000 - press@eib.org

Volg ons op Twitter @EIBtheEUBank

Rewilding Europe Capital/Rewilding Europe

Mei A. Elderadzi, mei.elderadzi@rewildingeurope.com, tel. +385 919323724 Website:www.rewildingeurope.com/press-room/

Volg ons via de sociale media: Twitter (@RewildingEurope), Facebook (@rewildingeurope), Instagram (rewildingeurope)

IP/17/914

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail