Mr. Th.U. (Theo) Hiddema

De link naar de uitgebreide versie van deze biografie is verlopen. U ziet nu de publieksversie.

foto Mr. Th.U. (Theo) Hiddema
bron: tweedekamer.nl

Theo Hiddema (1944) is sinds 13 april 2021 lid van de Eerste Kamerfractie van FVD. Hij was van 23 maart 2017 tot 24 november 2020 Tweede Kamerlid voor die partij. De heer Hiddema heeft sinds 1981 een eigen advocatenkantoor. Strafzaken waardoor hij bekendheid kreeg waren onder meer de zaak over het staatspensioen van de weduwe Rost van Tonningen, het proces tegen de Bende van Venlo en de Lancee-incestaffaire. Verder stond hij de familie Fortuyn bij in het proces tegen Volkert van der G. Als Tweede Kamerlid hield de heer Hiddema zich onder meer bezig met defensie, binnenlandse zaken, veiligheid en justitie, Koninkrijksrelaties, wonen en sociale zaken.

FVD
in de periode 2017-heden: lid Tweede Kamer, lid Eerste Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornamen (roepnaam)

Theo Upt (Theo)

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Holwerd (gem. Westdongeradeel), 1 april 1944

3.

Partij/stroming

partij(en)
FVD (Forum voor Democratie), vanaf december 2016

4.

Hoofdfuncties/beroepen

  • advocaat, vanaf 10 juli 1975
  • advocaat en procureur, advocatenkantoor Hiddema te Amsterdam en Maastricht, vanaf 1981
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 23 maart 2017 tot 25 november 2020
  • lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, vanaf 13 april 2021

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Liet op 24 november 2020 weten zijn Tweede Kamerlidmaatschap onmiddellijk te beëindigen door zichzelf politiek arbeidsongeschkt te verklaren, vanwege 'recent opspelende persoonlijke omstandigheden verband houdende met zaken als goede smaak, eigendunk en arbeidsvreugde'.

verkiezingen
  • Werd in 2019 met voorkeurstemmen tot Eerste Kamerlid gekozen, maar nam zijn benoeming niet aan
 

7.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.