Recordaantal deelnemers Erasmus+

De Europese Commissie heeft vandaag nieuwe cijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat het EU-programma voor onderwijs en opleiding, dat dit jaar zijn 30e verjaardag viert, succesvoller is dan ooit.

In 2015 konden dankzij Erasmus+ maar liefst 678 000 Europeanen in het buitenland studeren, een opleiding volgen, werken of vrijwilligerswerk verrichten. Dit is het grootste aantal deelnemers ooit. In datzelfde jaar heeft de EU 2,1 miljard euro geïnvesteerd in meer dan 19 600 projecten waarbij 69 000 organisaties betrokken waren. Dit zijn de belangrijkste bevindingen van het jaarverslag van Erasmus+ voor 2015 dat de Europese Commissie vandaag heeft gepubliceerd. Ook blijkt dat het programma goed op schema ligt om zijn doelstelling te halen en tussen 2014 en 2020 niet minder dan 4 miljoen mensen aan het programma te laten deelnemen.

Jyrki Katainen, vicevoorzitter van de Commissie belast met werkgelegenheid, groei, investeringen en concurrentievermogen en zelf ook een voormalig Erasmus-student aan de Universiteit van Leicester (Verenigd Koninkrijk), zei hierover: "Onderwijs speelt een cruciale rol bij het ontwikkelen van de kennis, de competenties, de vaardigheden en het vermogen waarmee mensen hun potentieel maximaal kunnen ontplooien en geboden kansen optimaal kunnen benutten. Mobiliteit verruimt onze horizon en maakt ons sterker. Erasmus biedt ons de twee. Als voormalig Erasmusstudent heb ik dit zelf ervaren. Ik moedig andere studenten, maar vooral ook docenten, opleiders, jongerenwerkers en studenten in beroepsonderwijs en -opleiding aan om eveneens gebruik te maken van de mogelijkheden die zij in het kader van Erasmus+ krijgen aangeboden".

Tibor Navracsics, commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport, voegde hieraan toe: "Erasmus schept al dertig jaar lang kansen voor jongeren, biedt hun de mogelijkheid om essentiële vaardigheden zoals sociale en interculturele behendigheid te ontwikkelen en bevordert actief burgerschap. Door het contact en de samenwerking tussen mensen te bevorderen, speelt het programma een belangrijke rol bij het weerbaar maken van onze jongeren, zodat zij mee kunnen bouwen aan een betere samenleving. Deze solidariteit heeft Europa meer dan ooit nodig. Ik wil ervoor zorgen dat Erasmus+ nog meer mensen met nog meer verschillende achtergronden kan ondersteunen".

In 2015 is Erasmus+ verder uitgebreid en heeft het programma voor de eerste keer instellingen voor hoger onderwijs de mogelijkheid geboden om meer dan 28 000 studenten en personeelsleden uit te wisselen met landen buiten Europa. Frankrijk, Duitsland en Spanje blijven de drie koplopers wat het uitzenden van deelnemers betreft, terwijl Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de populairste bestemmingen zijn voor deelnemers van Erasmus+. Uit feedback van deelnemers blijkt dat een verblijf in het buitenland met Erasmus+ zeer nuttig is: 94 % zegt dat hun vaardigheden zijn verbeterd en 80 % heeft het gevoel dat hun carrièrekansen zijn toegenomen. Eén op de drie studenten die dankzij Erasmus+ stage lopen in het buitenland krijgt op de stageplaats een baan aangeboden.

Het vandaag verschenen rapport bevat eveneens een overzicht van de stappen die de Commissie heeft genomen om Erasmus+ aan te passen, zodat het programma de EU en de lidstaten kan helpen bij de aanpak van maatschappelijke uitdagingen zoals de integratie van vluchtelingen en migranten. Zo wordt de online-taalhulp van het programma uitgebreid om in de komende drie jaar 100 000 vluchtelingen te ondersteunen; hiervoor is 4 miljoen euro uitgetrokken. Dit zal vooral jongeren helpen om toegang te krijgen tot onderwijs in hun gastland en hun vaardigheden te ontwikkelen.

Tegelijk met de publicatie van dit verslag start ook de campagne naar aanleiding van de 30e verjaardag van Erasmus (dat sinds 2014 Erasmus+ heet, omdat er sindsdien meer mensen deelnemen dankzij een ruimer aanbod aan mogelijkheden). In 2017 zullen er op Europees, nationaal en lokaal niveau talrijke evenementen plaatsvinden die de aandacht zullen vestigen op de positieve impact van Erasmus voor de individuele deelnemers en voor de samenleving als geheel en die alle betrokkenen de gelegenheid zullen bieden om te debatteren over de wijze waarop het programma zich in de toekomst moet ontwikkelen. De afgelopen dertig jaar hebben Erasmus+ en de voorlopers van dit programma niet alleen meer dan 5 miljoen studenten, leerlingen en vrijwilligers, maar ook mobiliteitsprojecten voor personeel en jongeren ondersteund, met in totaal 9 miljoen deelnemers.

Achtergrond

Erasmus is een van de meest succesvolle programma's van de Europese Unie. Al dertig jaar lang biedt dit programma vooral jongeren de kans om nieuwe ervaringen op te doen en hun horizon te verbreden door een verblijf in het buitenland. Wat in 1987 begon als een bescheiden mobiliteitsregeling voor studenten uit het hoger onderwijs, waaraan in het eerste jaar slechts 3 200 studenten konden deelnemen, heeft zich de afgelopen dertig jaar ontwikkeld tot een indrukwekkend programma waarvan elk jaar opnieuw bijna 300 000 studenten uit het hoger onderwijs gebruikmaken. Tegelijkertijd is het programma uitgebreid met studieperiodes of stages, zowel voor studenten van het hoger en beroepsonderwijs als van de beroepsopleiding, en met jongerenuitwisselingen, vrijwilligerswerk en uitwisseling van personeel in alle domeinen van onderwijs, opleiding, jongerenzaken en sport. Erasmus+ staat ook meer open voor deelnemers uit kansarme milieus dan zijn voorgangers.

Waar het geografische bereik van het programma in 1987 beperkt was tot 11 landen, nemen nu maar liefst 33 landen deel (alle 28 lidstaten, alsook Turkije, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein).

Het huidige Erasmus+, dat van 2014 tot 2020 loopt en over een budget van 14,7 miljard euro beschikt, biedt meer dan 4 miljoen mensen de kans om in het buitenland te studeren, een opleiding te volgen, werkervaring op te doen en vrijwilligerswerk te verrichten. Ook ondersteunt het programma transnationale partnerschappen tussen onderwijs-, opleidings- en jeugdinstellingen, alsmede acties op sportgebied die bijdragen tot de ontwikkeling van de Europese dimensie en de aanpak van belangrijke grensoverschrijdende problemen. Bovendien bevordert het programma onderwijs- en onderzoeksactiviteiten op het gebied van Europese integratie via de Jean Monnet-acties.

In de loop van 2017 zullen in heel Europa tal van evenementen worden georganiseerd om de 30e verjaardag te vieren, met als klap op de vuurpijl een groots evenement in het Europees Parlement in juni.

Voor meer informatie

MEMO/17/83

Erasmus+ (het jaarverslag van Erasmus+ voor 2015; informatiebladen; videoclips; getuigenissen; infografieken)

IP/17/82

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail