Kroatië stukje dichter bij toetreding tot Schengenzone

vrijdag 20 januari 2017, 12:37

DEN HAAG (PDC) - De Europese Commissie heeft woensdag de geleidelijke integratie van Kroatië in het Verdrag van Schengen voorgesteld. Hiermee komt Kroatië dichter bij toetreding tot de Schengenzone.

De Commissie stelt een integratie in de SIS voor, het meest gebruikte informatiesysteem voor de controle van de Europese buitengrens. Deze stap zou zorgen voor een nauwere samenwerking met Kroatië en de andere EU-lidstaten. De samenwerking zal leiden tot beter overzicht op gebied van criminaliteit, vermiste personen en gestolen goederen.

Kroatië voldoet aan de technische en wettelijke eisen om toe te treden tot de Schengenzone. Op dit punt in het proces zal Kroatië echter alleen op gebied van politie en douane het SIS inzetten. Kroatië is in 2013 toegetreden tot de EU en hoopt in 2018 volledig tot het Schengenverdrag toegelaten te zijn.

Ook Bulgarije en Roemenië hopen tot de Schengenzone te kunnen toetreden in de toekomst. Om toe te treden is echter unanimiteit onder de Schengenlanden nodig. Tot nu toe blokkeren onder andere Duitsland, Frankrijk en Nederland de toetreding van deze landen nog.

Bron: EurActiv