De zeven kandidaten voor het voorzitterschap van het Europees Parlement

woensdag 11 januari 2017, 10:28

DEN HAAG (PDC) - Dinsdag 17 januari kiest het Europees Parlement zijn nieuwe voorzitter. Iedere fractie uit het parlement had een kandidaat naar voren geschoven; Guy Verhofstadt (ALDE)trok zich kort voor de verkiezing terug. Dit zijn op alfabetische volgorde de kandidaten:

  • Eleonora Florenza (GUE/NGL)

    Eleonora Forenza () was van 1 juli 2014 tot 1 juli 2019 lid van het Europees Parlement. Forenza maakte deel uit van de Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links en komt uit Italië.

  • Jean Lambert (Groenen/EVA)

    Jean Lambert () was van 20 juli 1999 tot 1 juli 2019 lid van het Europees Parlement. Lambert maakte deel uit van de Fractie Groenen/Europese Vrije Alliantie en komt uit het Verenigd Koninkrijk.

  • Piernicola Pedicini (EVDD)

    Piernicola Pedicini () is sinds 1 juli 2014 lid van het Europees Parlement. Pedicini maakt namens "Independent" deel uit van de Fractie Groenen/Europese Vrije Alliantie en komt uit Italië.

  • Gianni Pitella (S&D)

    Gianni Pittella () was van 20 juli 1999 tot 22 maart 2018 lid van het Europees Parlement. Pittella maakte deel uit van de Fractie Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten en komt uit Italië.

  • Laurentiu Rebega (ENF)

    Laurenţiu Rebega () was van 1 juli 2014 tot 1 juli 2019 lid van het Europees Parlement. Rebega maakte deel uit van de Fractie Europa van Naties en Vrijheid en komt uit Roemenië.

  • Helga Stevens (ECR)

    Helga Stevens () was van 1 juli 2014 tot 1 juli 2019 lid van het Europees Parlement. Stevens maakte deel uit van de Fractie Europese Conservatieven en Hervormers en komt uit België.

De verkiezing gebeurt bij geheime stemming. De kandidaat die binnen drie stemrondes de absolute meerderheid haalt (minimaal 376 stemmen) wordt de nieuwe voorzitter. Als dat dan nog niet is gelukt, komt er een vierde ronde tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen. Zodra de voorzitter is gekozen, wordt het voorzitterschap overgedragen door de voormalige voorzitter Schulz.

Bron: Europees Parlement