Commissie zet strategische koers voor EU-douane-unie uit

De Europese Commissie heeft vandaag haar langetermijnplan vastgesteld om de governance van de douane-unie, een fundamentele pijler van de Europese Unie die de eengemaakte markt ondersteunt en beschermt, een nieuw elan te geven.

De douaneautoriteiten krijgen een steeds grotere rol toebedeeld bij het waarborgen van de veiligheid in de EU. Een sterk en goed beheerd systeem helpt de samenleving te beschermen tegen terroristische bedreigingen en gevaren voor gezondheid en milieu, maar schept en bevordert daarnaast ook een concurrerend ondernemingsklimaat. In de mededeling van vandaag wordt een strategische visie voor de douane-unie uiteengezet waarin de nationale autoriteiten nauwer met elkaar gaan samenwerken om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van de 21e eeuw.

Pierre Moscovici, commissaris voor Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane, zei in dit verband het volgende: "Europa moet gemeenschappelijke bedreigingen het hoofd bieden met gemeenschappelijke maatregelen. De nationale douaneautoriteiten hebben in de hele EU een belangrijke rol te spelen om onze belangen te beschermen. Of het nu gaat om de bevordering van de handel, de veiligheid aan de grenzen, de bescherming van de burger of de strijd tegen de smokkel van illegale wapens en namaakgoederen, de Europese Commissie wil ervoor zorgen dat de nationale douanediensten en hun 120 000 toegewijde medewerkers over de passende instrumenten kunnen beschikken om deze cruciale opdracht uit te voeren. Volgend jaar viert de douane-unie haar 50-jarige bestaan. Laten we de komende jaren verder vorm geven aan deze mooie verwezenlijking."

De douane-unie functioneert volgens eerder overeengekomen beginselen en binnen een rechtskader - het zogenaamde douanewetboek van de Unie (DWU) - dat op 1 mei 2016 in werking is getreden. De voorschriften zijn overal in de EU dezelfde, maar de douaneautoriteiten passen ze niet altijd op een samenhangende en uniforme wijze toe. De visie die in deze mededeling is uiteengezet, benadrukt dat de verschillende douanediensten van de lidstaten ernaar moeten streven om op te treden alsof zij één dienst vormen. Tegelijkertijd moet ook de samenwerking met andere autoriteiten die de grenzen beheren en beveiligen, zoals nationale grens- en kustwachtdiensten, de Europese grens- en kustwacht, en Europol, worden gestimuleerd en versterkt. Verder zouden voor de afwikkeling van douanewerkzaamheden in de hele EU de nodige IT-systemen beschikbaar moeten zijn zodat tot negen douaneaangiften per seconde kunnen worden afgehandeld.

Belangrijke prioriteiten in de komende werkzaamheden van de Commissie zijn onder meer:

  • bij de lidstaten gemeenschappelijke inzichten helpen ontwikkelen over de toepassing van de EU-douanevoorschriften;
  • de douanediensten helpen hun 120 000 medewerkers doeltreffender in te zetten;
  • nieuwe, EU-brede IT-douaneafhandelingssystemen moderniseren en op elkaar afstemmen om tot een optimale samenwerking te komen;
  • beste praktijken bevorderen zodat nationale autoriteiten gemakkelijker kunnen samenwerken en informatie met elkaar kunnen delen.

In deze mededeling wordt ook een lans gebroken voor een versterking van de rol van de douane bij diverse aspecten van het grensbeheer, waaronder terrorismebestrijding en grensbeveiliging. Concreet heeft de Commissie vandaag ook een voorstel gedaan om de regels betreffende de controle van liquide middelen door de douane te actualiseren om zo de illegale financiële activiteiten van criminele en terroristische groeperingen aan banden te leggen. Ook wordt momenteel onderzocht hoe de douane zou kunnen optreden tegen de illegale handel in cultuurgoederen door terroristische groeperingen.

In de toekomst zal ook specifiek aandacht worden gegeven aan het beheer van personele en financiële middelen en de terbeschikkingstelling van gespecialiseerde douaneapparatuur, waaronder mobiele laboratoria en beveiligingsscanners.

Achtergrond

De douane-unie, die in 2018 haar 50-jarige bestaan viert, is uniek in de wereld. Zij vormt het fundament van de Europese Unie en is onontbeerlijk voor de goede werking van de eengemaakte markt. Als goederen in één lidstaat voor de douane zijn ingeklaard, kunnen zij vervolgens vrij in de Unie circuleren omdat alle lidstaten aan de buitengrenzen dezelfde tarief- en beschermingsmaatregelen toepassen. De 28 douanediensten van de EU moeten handelen alsof zij één dienst vormen en tegelijkertijd de handel vergemakkelijken en de gezondheid en veiligheid van alle EU-burgers beschermen.

De douane-unie, een vroeg succesverhaal van integratie in de EU, heeft de voorwaarden voor de totstandbrenging van de eengemaakte markt gecreëerd en een stabiele grondslag voor economische integratie en groei gelegd. In deze mededeling wordt bekeken hoe de Commissie en de lidstaten er samen voor kunnen zorgen dat de douane-unie zo goed mogelijk bijdraagt aan de welvaart en veiligheid in de EU.

Meer informatie

Mededeling over de ontwikkeling van de EU-douane-unie en haar governance

Douanewetboek van de Unie (DWU)

FACT SHEET: 10 belangrijke feiten over de douane-unie van de EU

Zie ook

Veiligheidsunie: Commissie maakt werk van actieplan tegen terrorismefinanciering

Commissievoorstel voor nieuwe regels betreffende liquidemiddelencontroles

IP/16/4457

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail