Een internationaal MEP voor alumni in Londen 2017

maandag 7 november 2016, 9:40

Van 28 oktober tot en met 1 november is in Tallinn (Estland) besloten tot de oprichting van een MEP sessie voor alumni. Yente Teunissen, Joris van Iersel en Jonah Kleijn maakten namens Nederland deel uit van dit overleg. Dit overleg betekende het begin van het zogenaamde MEPG, Model European Parliament Graduates. De eerste sessie van MEPG zal in de zomer van 2017 aan het King’s College in Londen plaatsvinden en is toegankelijk voor zowel nationale- als internationale MEP alumni.

MEPG heeft een vergelijkbare opbouw met de reguliere internationale MEP sessies; zo zullen er ook commissievergaderingen en plenaire sessies zijn. Nadat een resolutie door de commissie is besproken zal deze plenair worden voorgelegd en opengesteld voor wijzigingen. Hierna zal de commissie in overleg gaan over de voorgestelde wijzigingen. Mochten deze worden aangenomen wordt de resolutie opnieuw gepresenteerd, dit om tot een zo constructief mogelijk debat te komen. Nadat een resolutie is aangenomen zullen de leden van de MEPG Interest Group, het in Tallinn gevormde bestuur, de resolutie voorleggen bij leden van het Europees Parlement en hiervoor een lobby opzetten. Dit alles met het duidelijke doel de besluiten van de MEPG sessie werkelijkheid te laten worden en ervoor te zorgen dat hier daadwerkelijk over gestemd wordt in Straatsburg en Brussel.

De MEPG Interest Group zal de komende weken druk bezig zijn met het regelen van gespecialiseerde gastsprekers, die tijdens het debat erop zullen toezien dat alle punten in de resoluties feitelijk accuraat zijn en alle deelnemers haarfijn de details van het voorgelegde probleem zullen uitleggen.

Herman Kelomees (MEP-coördinator Estland en zelf MEP-alumnus) is benoemd tot voorzitter van de MEPG Interest Group; hij zal toezien op een goed verloop van de MEPG sessies. Een sfeerimpressie van de komende en allereerste MEPG sessie in Londen is te vinden op https://www.youtube.com/watch?v=vY1l7Qw_LMA&feature=youtu.be