Economen steunen visie PvdA op koopmarkt

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch, gepubliceerd op donderdag 23 februari 2012.

Het pleidooi van 22 vooraanstaande Nederlandse economen om de woningmarkt drastisch te hervormen, vandaag in de Volkskrant, is mij uit het hart gegrepen. In hun manifest nemen de economen veel voorstellen van de Partij van de Arbeid over. Maar het belangrijkste is toch de noodoproep aan het kabinet: laat de woningmarkt niet langer in de steek en onderneem actie! Banen gaan verloren, huizenbezitters komen in de problemen en starters krijgen geen huis. Onze handen jeuken om dat te gaan veranderen.

Een hypotheek schuld van ruim 625 miljard Euro. Dalende huizenprijzen. Banken geven nauwelijks nog hypotheken. De woningmarkt zit op slot. En het kabinet doet niks. Het gaat op haar handen zitten. ‘Het consumentenvertrouwen moet terugkomen’, schreef minister Spies eerder deze maand nog in haar brief aan de Tweede Kamer.

De huurmarkt wordt wel aangepakt. Maar door maatregelen zoals de 33.000 euro inkomensgrens en de nu toegestane huurverhogingen tot 120 euro per maand bij vrijkomende woningen gaat niemand meer verhuizen. Met de verplichte verkoop van 75% van het woningbezit van de corporaties verhuist niemand meer en worden betaalbare huurwoningen voor huurders onbereikbaar.

De malaise in de bouw heeft grote gevolgen voor onze hele economie. Zonder verhuizingen minder nieuwbouw, bouwvakkers raken werkloos, aannemers gaan failliet, verhuizers verliezen hun werk en het wordt stil in de woonboulevard en de kluswinkels.

Terecht zeggen de economen met de PvdA dat we anders tegen de hypotheekaftrek moeten aankijken. Je huis is een bezit, geen fiscale jackpot. Dus in plaats van het maken van schulden is het belangrijk, gewenst zelfs, om af te lossen. De economen nemen veel voorstellen van de PvdA over: het Nationale Woonakkoord; neem de tijd voor de hervormingen; biedt zekerheid aan de kopers en de huizenbezitters. Het is goed dat de overdrachtsbelasting voor starters verdwijnt. Zorg dat er ook goede startersleningen zijn zodat de jonge generatie met een zo laag mogelijke schuld een huis kunnen kopen.

De PvdA wil wel dat de hervormingen ook bezuinigingen gaan opleveren. We betaalden tien jaar geleden 4 miljard aan hypotheekaftrek. Nu 7 miljard meer, een recordbedrag van 11 miljard per jaar! Dat is onhoudbaar.

De maatregelen die de economen voor de huurmarkt zijn erg mager. Nergens geeft men aan wat men van de huurmaatregelen van het kabinet vindt. En het marktconform maken van de huren zoals de economen bepleiten leidt tot onbetaalbare huurwoningen voor grote groepen huurders. Om maar te zwijgen van de segregatie die het tot gevolg heeft. We krijgen arme wijken met arme huurders. Betaalbaarheid staat voor de PvdA voorop.

Wij hebben tegenover de voorstellen van het kabinet gepleit voor het voorstel van De Woonbond en Aedes, de koepel van woningcorporaties, om de huren met maximaal 1% boven inflatie per jaar te laten verhogen. Dat garandeert investeringen in de sector en maakt een bijdrage van de woningcorporaties aan de huurtoeslag mogelijk.

Het tv-programma Nieuwsuur besteedde dinsdag uitgebreid aandacht aan de noodzakelijke hervormingen op de woningmarkt. Ik reageerde in de studio >