Advocatenkantoor wil strafrechtelijke vervolging minister Asscher

donderdag 29 september 2016, 18:16

DEN HAAG (PDC) - Het advocatenkantoor Prakken d'Oliveira vraagt de Tweede Kamer strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen minister Asscher. Het kantoor stelt uit naam van derden dat Asscher een ambtsmisdrijf heeft gepleegd door volledige AOW uit te laten keren aan gepensioneerden op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

Op grond van de Wet beperking export uitkeringen zou een korting van 50 procent moeten worden toegepast, omdat de bezette gebieden niet onder een verdrag over pensioenen met Israël vallen. NRC Handelsblad onthulde dat kabinetten die korting niet toepassen, omdat onder de gepensioneerden Joodse vervolgingsslachtoffers zijn.

Op basis van de Wet ministeriële verantwoordelijkheid uit 1855 kan de Tweede Kamer na een inleidend verzoek van vijf leden vervolging kan laten instellen. De minister zou, als de opdracht wordt gegeven, terecht komen te staan voor de Hoge Raad.

Om vervolging van ministers werd eerder, in 1948, gevraagd door onder anderen oud-premier Gerbrandy, vanwege het Indonesische beleid van de kabinetten-Schermerhorn en -Beel. In oktober 2009 vroeg de PVV-fractie een aanklacht in overweging te nemen tegen minister Van der Laan wegens niet beantwoorden van Kamervragen. In beide gevallen kreeg dat geen vervolg.

Bronnen: NOS en biografisch archief PDC