Zuidelijke EU-lidstaten bespreken versoepelen begrotingsregels

vrijdag 9 september 2016, 11:10

DEN HAAG (PDC) - De Griekse premier Tsipras ontvangt vandaag de regeringsleiders van Frankrijk, Italië, Spanje Portugal, Cyprus en Malta in voorbereiding op de informele EU-top op 16 september. Volgens Griekse media wil Tsipras een coalitie vormen tegen het rigide naleven van de Europese begrotingsregels.

Tsipras wil meer aandacht voor investeringen en andere maatregelen die de economische groei verder op gang kunnen helpen. Hij zou naar verluidt onderdelen binnen de begrotingseisen minder streng willen maken.

De Italiaanse premier Renzi en de Franse president Hollande drongen al eerder aan op versoepeling van de begrotingsregels en meer aandacht voor extra investeringen.

Griekenland, Frankrijk, Portugal en Spanje staan onder verscherpt toezicht omdat ze niet voldoen aan de Europese begrotingsregels. Italië, Cyprus en Malta worden nog goed in de gaten gehouden door de Commissie, maar staan niet langer onder verscherpt toezicht.

De zuidelijke lidstaten zullen het waarschijnlijk ook hebben over de aanpak van de migrantencrisis. Nu het vluchtelingenakkoord met Turkije onder druk staat, verwachten Griekenland en Italië dat de stroom migranten die via de Middellandse Zee de oversteek naar Europa wagen, weer zal toenemen. Dat zou nog eens extra druk leggen op voorzieningen in beide landen.

Op 6 september kondigden de Visegrad-landen (Polen, Tsjechië, Hongarije en Slowakije) aan één gezamenlijk standpunt uit te zullen dragen op de aankomende top.

Bron: EURactiv, Politico