Apple moet 13 miljard euro in Ierland betalen

dinsdag 30 augustus 2016, 16:04

DEN HAAG (PDC) - De Ierse fiscus moet 13 miljard euro van Apple terugvorderen. Dat is volgens EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) het belastingvoordeel dat de Amerikaanse elektronicagigant jarenlang illegaal heeft genoten in Ierland, waar Apple zijn Europese hoofdvestiging heeft.

De Deense commissaris maakte haar besluit dinsdag in Brussel bekend. Twee jaar geleden opende de commissie een onderzoek naar de overeenkomsten die Apple in 1991 en 2007 met de Ierse fiscus sloot. ,,Dat onderzoek heeft aangetoond dat Ierland vele jaren voordelen aan Apple heeft gegund, waardoor het bedrijf substantieel minder hoefde af te dragen dan andere bedrijven.

Met deze voorkeursbehandeling betaalde Apple effectief 1 procent belasting over zijn Europese winsten in 2003, afnemend tot 0,005 procent in 2014", aldus Vestager. ,,Lidstaten kunnen geen belastingvoordelen geven aan geselecteerde bedrijven, dat is verboden onder de EU-regels voor staatssteun."

Het onderzoek richtte zich specifiek op de overeenkomsten die Apple in 1991 en 2007 met de Ierse fiscus sloot voor de in Cork gevestigde bedrijven Apple Operations Europe en Apple Sales International. ,,Waar u in Europa, Afrika of het Midden-Oosten ook bijvoorbeeld uw iPhone koopt, de winst wordt kunstmatig toegeschreven aan Apple Sales International dat nagenoeg geen belasting in Ierland, of elders, betaalt", aldus Vestager.

Vestager benadrukte dat haar besluit geen boete is. Ierland moet de 'achterstallige' belasting tussen 2003 en 2014 plus rente van Apple terugvorderen. Het land heeft eerder al aangekondigd daartegen in beroep te gaan.

Reactie van Apple

Apple begrijpt niets van de beslissing van de Europese Commissie. Topman Tim Cook sprak dinsdag in een open brief van een ,,ongekend'' besluit met 'ernstige en verstrekkende gevolgen.' ,,Apple heeft nooit om een speciale belastingdeal gevraagd en heeft die ook nooit gekregen'', stelt Cook. ,,We bevinden ons nu in de ongebruikelijke situatie dat ons wordt opgedragen met terugwerkende kracht extra belasting te betalen aan een overheid die zegt dat we haar niet meer verschuldigd zijn dan we al hebben betaald.''

Volgens Cook wil Brussel zijn eigen visie doordrukken op hoe de Ierse belastingwetgeving eruit zou moeten zien. ,,Als dit doorgang vindt, zou dat een vernietigende slag toebrengen aan de soevereiniteit van de EU-lidstaten inzake hun eigen belastingzaken en ook aan het beginsel van rechtszekerheid in Europa.''

Apple waarschuwt dat de beslissing van de EU ernstige gevolgen kan hebben voor de investeringen en de werkgelegenheid in Europa. ,,Volgens de redenering van de Commissie loopt elk bedrijf in Ierland en de rest van Europa plotseling het risico om aan belastingwetgeving te worden onderworpen die niet eerder bestond.''

Apple is overigens niet van plan Ierland de rug toe te keren. Het bedrijf is al actief in Ierland sinds het in oktober 1980 een fabriek opende in Cork. Het heeft er bijna 6000 mensen in dienst.

Reactie vanuit Ierland

De Ierse minister van Financiën Michael Noonan noemt het besluit 'bizar en politiek'. ,,Wat mij betreft is er geen economische basis voor dit besluit. De Europese Commissie heeft geen verantwoordelijkheid voor belastingen. Nu openen ze een achterdeur om via staatssteun invloed uit te oefenen op het belastingbeleid van lidstaten, terwijl de Europese regels stellen dat dit een kwestie is voor soevereine regeringen'', aldus Noonan.

Reactie vanuit de VS

De strijd van de Europese Commissie tegen Amerikaanse bedrijven valt niet in goede aarde in Washington. Vorige week nog haalden de Amerikaanse autoriteiten daar fel tegen uit. Volgens het US department of the treasury ondermijnen de geëiste terugvorderingen de belastingverdragen tussen de VS en EU-landen en dreigen Amerikaanse investeringen in de EU erdoor onder druk te komen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Financiën herhaalde deze boodschap dinsdag nadat bekend werd dat Apple 13 miljard euro moet betalen aan Ierland.

Eind vorig jaar gebood Vestager ook de Nederlandse belastingdienst 30 miljoen euro terug te vorderen van de Amerikaanse koffieketen Starbucks.

Bron: Algemeen Nederlands Persbureau (ANP)