Buiten Europa geboren Tweede Kamerleden

Geruime tijd was er altijd een enkel Tweede Kamerlid dat in voormalig Nederlands-Indië was geboren, omdat zijn of haar vader daar bijvoorbeeld bestuursambtenaar was. John Lilipaly (PvdA) had een Molukse achtergrond.

In Suriname of de Nederlandse Antillen geboren Tweede Kamerleden waren er minder. De eerste van hen was in 1992 het CDA-Tweede Kamerlid Ram Ramlal. Na hem volgden onder anderen de PvdA'er John Leerdam, VVD-Tweede Kamerlid Laetitia Griffith en CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier.

Vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw zijn er steeds enkele Tweede Kamerleden van wie de ouders uit Turkije of Marokko kwamen, en enkelen uit landen als Iran en Afghanistan. Van de tweede of derde generatie migranten zijn sommige in Nederland geboren, zoals VVD'er Zohar El Yassini en CDA'er Mustafa Amhaouch.

Er zijn momenteel (juli 2019) vijftien leden met een niet-Nederlandse achtergrond.

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht.


Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.