EP-Commissie Witwaspraktijken, belastingontwijking en belastingontduiking (opgeheven) (PANA)

Deze enquêtecommissie van het Europees Parlement werd in eerste instantie op 8 juni 2016 opgericht voor een periode van twaalf maanden, maar kreeg, vanwege de omvang en complexiteit van het onderzoek, een verlenging van zes maanden.

De commissie deed onderzoek naar verdenkingen van witwassen, belastingontwijking en belastingontduiking en keek daarbij in het bijzonder of de Europese Commissie en de lidstaten voldoende deden om deze activiteiten tegen te gaan. Ook onderzocht zij of bestaande wetgeving volstond. Het instellen van deze onderzoekscommissie was een direct gevolg van de onthullingen in de Panama Papers van april 2016. Daarom stond de commissie in Brusselse kringen ook wel bekend als de PANA-commissie.

Daarnaast besteedde deze commissie aandacht aan een aantal grote banken die deze praktijken gestimuleerd zouden hebben, waaronder een aantal banken die al eerder door de TAXE2-commissie gehoord waren. De PANA-commissie werkte nauw samen met de TAXE2-commissie die tot en met juli 2016 onderzoek deed naar fiscale rulings, en bouwde deels voort op haar werk en aanbevelingen.

Op 16 november 2017 publiceerde de commissie haar bevindingen in een rapport. Het Europees Parlement besprak de resultaten in een plenair debat op 13 december 2017 en deed aanbevelingen aan de Commissie op basis van de bevindingen van de PANA-commissie. Het werk van de onderzoekscommissie is daarmee afgesloten. In maart 2018 werd de onderzoekscommissie TAX3 in het leven geroepen, die de werkzaamheden voortzet.