Europarlementariërs PvdA vóór kwijtschelden deel schulden Griekenland

vrijdag 27 mei 2016, 11:32

DEN HAAG (PDC) - De PvdA-fractie in het Europees Parlement is voorstander van het kwijtschelden van schulden aan Griekenland. De huidige staatsschuld is volgens fractievoorzitter Paul Tang zo groot dat het land zijn economie niet kan opbouwen. Jarenlange ingrijpende bezuinigingen en hervormingen hebben het land volgens Tang weinig goeds gebracht. Voorzitter van de eurogroep én partijgenoot Jeroen Dijsselbloem ziet daarentegen niets in het plan. 

De Griekse staatsschuld bedraagt ruim 311 miljard euro, ongeveer 177 procent van het nationaal inkomen (cijfers van Eurostat). Tang wil de schuld van Griekenland terugbrengen tot maximaal 100 procent van het nationaal inkomen. Dat betekent dat er 135 miljard euro of meer aan schulden zouden moeten worden kwijtgescholden. Dijsselbloem wijst erop dat de 220 miljard euro aan steun van de andere eurolanden tegen zeer gunstige voorwaarden is uitgeleend aan Griekenland.

Tang staat niet alleen. Ook het IMF pleit voor schuldenverlichting. Afgelopen week kwamen de eurolanden bijeen om de steun aan Griekenland te bespreken en werd besloten dat er pas in 2018 naar schuldverlichting gekeken zou worden, en dan alleen heel misschien onder heel strenge voorwaarden. Dat het onderwerp überhaupt op de tafel ligt, is volgens Dijsselbloem een doorbraak.

Bron: De Volkskrant