Internationale Dag van de Roma: verklaring van eerste vicevoorzitter Timmermans en de commissarissen Thyssen, Jourová en Crețu

Verklaring van eerste vicevoorzitter Frans Timmermans en de commissarissen Marianne Thyssen, Věra Jourová en Corina Crețu ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Roma, vrijdag 8 april

“Gelijkheid voor de wet en non-discriminatie zijn fundamentele waarden van de Europese Unie. Toch komt Romahaat ook in Europa nog heel veel voor. De uitsluiting, ongelijkheid en discriminatie waar vele Roma nog steeds mee geconfronteerd worden, zijn volstrekt onverenigbaar met de kernwaarden van de Unie.

Roma hebben niet dezelfde toegang tot werk, onderwijs, huisvesting en gezondheidszorg. Het is zorgwekkend dat Roma vaak uit hun woonplaats worden verdreven. Doordat Romakinderen vaak niet even goed onderwijs krijgen als andere kinderen, blijft de vicieuze cirkel van armoede bestaan. Het is daarom dringend noodzakelijk dat vooral Romakinderen betere toegang krijgen tot onderwijs.

De Europese instellingen en de lidstaten zijn vastbesloten om discriminatie en segregatie te bestrijden en de integratie van de Romagemeenschap te bevorderen. Alhoewel de integratie van de Roma allereerst de verantwoordelijkheid van de lidstaten is, worden ook in het kader van de Europa 2020-strategie maatregelen gestimuleerd die de sociaal-economische integratie van de Roma verbeteren en discriminatie tegengaan. De Europese Commissie onderneemt in het teken van “ Voor de Roma, met de Roma” gerichte voorlichtingsactiviteiten om discriminatie en stereotypen van de Roma te bestrijden. De Commissie biedt voor de periode 2014-2020 bovendien extra financiering voor maatregelen om sociale inclusie te bevorderen via haar cohesiebeleid. De lidstaten hebben in 2013 unaniem de aanbeveling van de Raad van 2013 over de Roma gesteund en daarmee hun streven naar inclusie van de Roma opnieuw bevestigd. Er moet echter meer worden gedaan, op nationaal niveau maar ook en vooral op lokaal niveau. De Europese Unie blijft daarom steun verlenen aan de nationale autoriteiten, maar ook en vooral aan de lokale belanghebbenden, voor hun werk om de grondrechten van de Roma te beschermen.

Nu moeten we ervoor zorgen dat deze initiatieven ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. De Commissie, die er onder meer voor moet zorgen dat de Verdragen worden nageleefd, zal het antidiscriminatiebeleid van de lidstaten blijven steunen en in het oog houden, om te garanderen dat de grondrechten voor iedereen gelden. De Roma maken deel uit van onze Unie. We mogen hen niet in de steek laten.”

Meer informatie:

Het Romabeleid van de EU

Romabeleid: succesverhalen

Project “Voor de Roma, met de Roma”

Persbericht over het jaarverslag over de strategieën voor integratie van de Roma (juni 2015)

Factsheet over de vooruitgang die de EU-lidstaten hebben geboekt met de integratie van de Roma

STATEMENT/16/1245