Concentraties: Commissie geeft Liberty Global toestemming voor overname mobiele netwerkoperator BASE - onder voorwaarden

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op donderdag 4 februari 2016.

Na een diepgaand onderzoek heeft de Europese Commissie, op grond van de EU-concentratieverordening, toestemming gegeven voor de overname van de Belgische mobiele netwerkoperator BASE door Liberty Global.

Deze toestemming is wel afhankelijk gesteld van de uitvoering van toezeggingen die een daadwerkelijke mededinging op de Belgische detailhandelsmarkt voor mobiele diensten moeten garanderen.

Margrethe Vestager, Commissaris voor mededingingsbeleid: "We hebben ervoor gezorgd dat met deze overname van BASE door Liberty Global geen stap terug wordt gezet net nu de afgelopen jaren de mobiele tarieven in België zijn gaan dalen. Om een gezonde concurrentie op de Belgische mobiele markt te handhaven, zullen Liberty Global en BASE een deel van hun klantenbasis verkopen aan een nieuwe virtuele mobiele operator."

Het onderzoek van de Commissie

Met deze transactie gaat BASE, een van de drie mobiele netwerkoperatoren in België, samen met Telenet, een Belgische kabelexploitant die onder de zeggenschap van Liberty Global staat. Telenet biedt zelf ook mobiele diensten aan als mobiele virtuele netwerkoperator. Mobiele virtuele netwerkoperatoren (MVNO's) hebben zelf geen eigen netwerk, maar huren dat bij andere operatoren.

Uit het onderzoek van de Commissie is gebleken dat BASE agressief concurreert op de Belgische detailhandelsmarkt voor mobiele diensten en andere operatoren heeft uitgedaagd met aantrekkelijke tariefaanbiedingen. Telenet is zelf een buitengewoon succesvolle mobiele virtuele netwerkoperator in België en haar mobiele aanbod heeft er mede voor gezorgd dat de mobiele tarieven dalen. Zonder reële toezeggingen zou door een samengaan van deze beide dynamische spelers de concurrentie sterk zijn verschraald, met een risico op hogere tarieven en minder keuze en innovatie voor Belgische mobiele consumenten.

De Commissie heeft ook gekeken naar bezwaren van concurrenten die vreesden dat Liberty Global na deze overname concurrenten van de markt zou kunnen uitsluiten door vaste en mobiele diensten in pakketten te bundelen. De Commissie kwam tot de conclusie dat deze bezwaren niet gegrond waren. Door de overname gaat de marktstructuur er namelijk niet anders uitzien: Telenet biedt nu ook reeds zowel vaste als mobiele diensten aan.

Ten slotte heeft de Commissie ook onderzocht of door de overname mobiele virtuele netwerkoperatoren in België de voorwaarden voor wholesaletoegang zouden zien verslechteren. De conclusie van de Commissie was dat de overname op dit punt geen bezwaren deed rijzen. Met deze concentratie verandert namelijk niets aan de prikkels voor BASE en Liberty Global om wholesaletoegang te bieden tot hun netwerk.

De transactie is op 17 augustus 2015 bij de Commissie gemeld. Op 5 oktober 2015 is de Commissie een grondig onderzoek begonnen.

De toezeggingen

Om de bezwaren van de Commissie weg te nemen, heeft Liberty Global de volgende toezeggingen gedaan:

  • de onderneming zal BASE's aandeel in Mobile Vikings, een mobiele virtuele netwerkoperator die gebruikmaakt van het netwerk van BASE, verkopen aan de Belgische omroeporganisatie Medialaan, en
  • zij zal een deel van de klantenbasis van BASE aan Medialaan overdragen. BASE en Medialaan hebben momenteel een overeenkomst lopen waarbij BASE mobiele diensten verkoopt onder de merknaam JIM Mobile, die eigendom is van Medialaan. Liberty Global zal de klanten van het JIM Mobile-merk overdragen aan Medialaan.

Daarnaast heeft Liberty Global een overeenkomst gesloten met Medialaan, waarbij Medialaan toegang krijgt tot het mobiele netwerk van BASE tegen voorwaarden waardoor Medialaan daadwerkelijk kan concurreren als een volwaardige mobiele virtuele netwerkoperator.

Deze remedies bieden een afdoende antwoord op de bezwaren van de Commissie. Zij zorgen er namelijk voor dat een nieuwe mobiele virtuele netwerkoperator op de detailhandelsmarkt voor mobiele diensten komt en compenseren zo het verlies aan concurrentie als gevolg van het verdwijnen van Telenet als een onafhankelijke mobiele virtuele netwerkoperator.

 
image NL
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Ondernemingen en producten

BASE, een dochter van de Nederlandse telecomgroep KPN, is een van de drie mobiele netwerkoperatoren in België (naast Proximus en Mobistar). Zij levert mobiele diensten aan consumenten en bedrijven in België. Ook heeft zij een 50%-belang in Mobile Vikings.

Liberty Global heeft de zeggenschap over de Belgische kabelexploitant Telenet. Telenet biedt vaste telecomdiensten (TV, vaste breedband en vaste telefonie) aan in Vlaanderen en delen van Brussel. Zij biedt ook mobiele diensten aan als volwaardige mobiele virtuele netwerkoperator. Voor die diensten maakt zij gebruik van het netwerk van Mobistar.

Mobile Vikings is gevestigd in Hasselt (België) en biedt mobiele diensten aan als mobiele virtuele netwerkoperator en maakt daarvoor gebruik van het mobiele netwerk van BASE.

Medialaan is een mediaonderneming met hoofdkantoor in Vilvoorde (België). Zij verzorgt televisie- en radio-uitzendingen in het Nederlands. Ook exploiteert zij een online video-on-demand-platform met de naam Stievie Free.

Jim Mobile is een merknaam die eigendom is van Medialaan. Deze wordt door BASE gebruikt om mobiele diensten te verkopen aan bepaalde van haar klanten in het kader van een partnerovereenkomst met Medialaan voor het gebruik van deze merknaam.

Concentratiecontrole - regels en procedures

Het is de taak van de Commissie om fusies en acquisities te beoordelen wanneer de omzet van de betrokken ondernemingen bepaalde drempels overschrijdt (zie artikel 1 van de EU-concentratieverordening) en om concentraties te voorkomen die de daadwerkelijke mededinging in de EER (of een wezenlijk deel daarvan) op significante wijze zouden belemmeren.

Momenteel loopt er nog in vier concentratiezaken een diepgaand onderzoek:

Meer informatie over deze zaak komt op de website van DG Concurrentie beschikbaar in het publieke zaakregister van de Commissie, onder zaaknummer M.7637.

IP/16/241

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail