Onderzoek naar Europees Octrooibureau in Rijswijk

vrijdag 29 januari 2016, 13:46

DEN HAAG (PDC) - Staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam, laat vanaf maart met een onderzoek uitvoeren naar de werkomstandigheden bij het Europees Octrooibureau (EOB) in Rijswijk.  Aanleiding hiervoor is de onrust bij de organisatie na het ontslaan en degraderen van personeel dat verbonden was aan de EOB-vakbond. Op 28 januari gingen 900 van de 2.700 werknemers de straat op om te demonstreren in den Haag.

De afgelopen drie jaar waren er vijf suïcides onder het personeel. De arbeidsinspectie mocht van de directie in München geen onderzoek startten naar de arbeidsomstandigheden bij heet EOB. In het onderzoek zal worden gekeken naar de sociale situatie van werknemers in het bedrijf. Aandacht wordt besteed aan loopbaanontwikkeling, beloningssysteem en de positie van vakbonden. Naar verwachting is het onderzoek voor de zomer afgerond. 

Bij het Europees Octrooibureau kan met één aanvraag octrooi worden verschaft voor 26 Europese landen. De vestiging in Rijswijk is met 2.700 werknemers de grootste internationale organisatie in Nederland. De organisatie heeft uit meer dan 30 landen mensen in dienst. 

Bron: NOS, Nu.nl, Volkskrant