Kabinet wil geen verbod op fractieafsplitsing

vrijdag 13 november 2015, 10:50

DEN HAAG (PDC) - Het kabinet is niet van plan de mogelijkheid van fractieafsplitsing te veranderen. Minister Plasterk schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. De meest vergaande mogelijkheid hierbij zou een grondwettelijk verbod op fractieafsplitsing zijn.             

De Grondwet beschouwt een Kamerzetel niet als ‘eigendom’ van de partij of de fractie waartoe het Kamerlid behoort, schrijft Plasterk in zijn brief : ‘Elk Kamerlid beschikt over een individueel mandaat van de kiezer en artikel 67, derde lid, van de Grondwet bepaalt dat de leden stemmen zonder last.’  De Grondwet geeft bovendien aan welke redenen er kunnen zijn voor beëindiging van het Kamerlidmaatschap.

Een grondwettelijk verbod tot afsplitsing heeft volgens Plasterk meer nadelen dan voordelen. ‘Een dergelijk verbod zou ons partijensysteem nog dominanter maken dan het nu is.’

Het Presidium van de Tweede Kamer verkende eerder dit jaar al de juridische mogelijkheden tot aanscherping van de regels omtrent fractieafsplitsing in een notitie. Het kabinet wacht een uitwerking van deze notitie af. Het gaat hierbij alleen om regelingen die de Tweede Kamer zelf vaststelt. zoals de rechten die voortvloeien uit het fractielidmaatschap, de samenstelling van commissies, de deelname aan debatten, spreektijden en facilitaire zaken. 

Bron: Kiesraad.nl, 12 november 2015; kamerstuk 34.183 nr. 35