EU INVESTEERT 7,6 MILJARD EURO IN BELANGRIJKE VERVOERSPROJECTEN

De Commissie lanceert een tweede oproep tot het indienen van voorstellen voor de Financieringsfaciliteit voor Europese verbindingen. Er is een budget van meer dan 7,6 miljard euro beschikbaar. Daarvan gaat 6,5 miljard euro naar de cohesielanden.

Bij de aanvang van haar tweede werkjaar neemt de Commissie Juncker nieuwe maatregelen om de investeringen in Europa aan te zwengelen met de tweede oproep tot het indienen van projectvoorstellen in het kader van de Financieringsfaciliteit voor Europese verbindingen (CEF). In totaal is er meer dan 7,6 miljard euro beschikbaar voor belangrijke vervoersprojecten. Van dat bedrag gaat 6,5 miljard euro naar projecten om de lidstaten die onder het Cohesiefonds[1] vallen beter te integreren in de interne markt. Samen met het in november 2014 door de Commissie voorgestelde Investeringsplan en het nieuwe Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI) moet de CEF de investeringen stimuleren en de aanzet vormen voor groei en werkgelegenheid, een prioriteit voor voorzitter Jean-Claude Juncker.

Vicevoorzitter Jyrki Katainen, bevoegd voor banen, groei, investeringen en concurrentievermogen: "Een optimaal gebruik van de Financieringsfaciliteit voor Europese verbindingen is een integrerend onderdeel van het Investeringsplan. Gezien de dringende behoefte aan investeringen in vervoersinfrastructuur, is het uitstekend nieuws dat de EU hiervoor vandaag 7,6 miljard euro uittrekt. Investeerders kunnen voor hun aanvraag een beroep doen op het nieuwe investeringsadviescentrum om hun voorstellen te stroomlijnen en in te dienen via het projectportaal, dat in januari 2016 wordt geopend."

EU-commissaris voor vervoer Violeta Bulc: "Efficiënt, slim en duurzaam vervoer is essentieel voor de Europese concurrentiekracht. Deze CEF-oproep staat niet alleen open voor binnenvaart- of spoorprojecten. Wat telt zijn banen en groei. We leggen de focus op de cohesielanden om hen beter met de rest van Europa te verbinden en de interne markt te verdiepen. Ook dat is een prioriteit voor de Commissie."

Om synergieën met andere beleidsprioriteiten, zoals de digitale eengemaakte markt, tot stand te brengen, gaat in de oproep van dit jaar bijzondere aandacht naar innovatief vervoer. De algemene enveloppe (1,1 miljard euro voor de 28 lidstaten) wordt ingezet voor ITS-projecten of systemen voor verkeersbeheer, zoals ERTMS (spoor), SESAR (luchtvaart) of RIS (binnenvaart). De cohesiemiddelen (6,5 miljard euro voor 15 lidstaten) gaan ook naar infrastructuur voor duurzame vervoerswijzen zoals het spoor en de binnenvaart. Dit pakket sluit naadloos aan bij de plannen van de Commissie om een energieunie tot stand te brengen en een proactief klimaatbeleid te voeren.

De medefinanciering door de Unie wordt op basis van concurrentie toegekend na een grondige screening en beoordeling van de ingediende voorstellen. Projectvoorstellen moeten uiterlijk 16 februari 2016 worden ingediend. De resultaten van de oproep worden tegen de zomer van 2016 verwacht.

Achtergrond

In de EU-begroting is in de periode 2014-2020 een bedrag van 24,05 miljard euro beschikbaar voor de subsidiëring van TEN-T-projecten in de lidstaten. Van dit bedrag is 11,305 miljard euro bestemd voor projecten in de cohesielanden.

Op 29 juni 2015 heeft de Commissie de eerste lijst van 276 projecten bekendgemaakt waarvoor de Unie in totaal 13,1 miljard euro CEF-financiering verleent. Nooit eerder investeerde de EU zoveel in vervoer. Deze lijst is op 10 juli 2015 goedgekeurd door de lidstaten en de projecten zijn nu in uitvoering.

Voor meer informatie

MEMO

Flyer

Website oproepen INEA

Op 30 november 2015 organiseert het Uitvoerend Agentschap innovatie en netwerken (INEA) in het Brusselse Karel de Grotegebouw een infodag over de Financieringsfaciliteit voor Europese verbindingen.

Volg ons op Twitter:

@Bulc_EU

@Transport_EU

@inea_eu

[1] Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Estland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije en Slovenië

IP/15/5990

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail