Kamerlid Sharon Gesthuizen wil partijvoorzitter SP worden

woensdag 5 augustus 2015, 15:48

DEN HAAG (PDC) - Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft zich kandidaat gesteld voor het partijvoorzitterschap van de Socialistische Partij (SP). Zij wil Jan Marijnissen opvolgen, die eerder dit jaar zijn afscheid aankondigde. Marijnissen, tevens jarenlang partijleider en fractievoorzitter in de Tweede Kamer, bekleedde de functie 27 jaar.

De SP houdt tijdens een congres in november een open voorzittersverkiezing. Het partijbestuur heeft al aangekondigd met een eigen kandidaat te komen. FNV-bestuurder Ron Meyer zou een van de beoogde kandidaten zijn, maar Meyer zelf heeft zijn kandidatuur nog niet bevestigd. 

Sharon Gesthuizen (1976) is sinds 2006 lid van de Tweede Kamer en voert het woord op de beleidsterreinen justitie en economische zaken. Indien zij verkozen wordt zou zij willen stoppen als Kamerlid. Bij andere partijen in Nederland is het gebruikelijk dat een partijvoorzitter geen zitting heeft in de Tweede Kamer, maar Marijnissen combineerde beide functies gedurende de periode van zijn Kamerlidmaatschap (1994-2010). 

Bronnen