Commissie stelt recordinvestering van 13,1 miljard euro in vervoersinfrastructuur voor om de werkgelegenheid en groei te stimuleren

De Europese Commissie heeft vandaag voorgesteld om 13,1 miljard euro aan EU-financiering toe te kennen aan 276 vervoersprojecten die zijn geselecteerd in het kader van de eerste oproepen tot het indienen van voorstellen voor de Connecting Europe Facility (CEF). Deze investering maakt de weg vrij voor extra publieke en private cofinanciering voor een totaal bedrag van 28,8 miljard euro. Samen met het toekomstige Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI) zal de CEF een belangrijke rol spelen bij het overbruggen van de investeringskloof in Europa, een topprioriteit van de Commissie. Dit gaat verder dan alleen vervoer en komt ook de Europese economie in haar geheel ten goede, aangezien het zorgt voor gunstiger voorwaarden voor groei en werkgelegenheid.

Violeta Bulc, Europees commissaris voor vervoer: "Het verheugt mij ten zeerste vandaag het grootste investeringsplan op het gebied van vervoer uit de geschiedenis van de EU te mogen aankondigen. Zowel de burgers als het bedrijfsleven zullen baat hebben bij de projecten die wij hebben geselecteerd. Ze zorgen er immers voor dat de infrastructuur wordt verbeterd, knelpunten worden weggewerkt en duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen worden aangemoedigd. Deze ongeziene investering levert een belangrijke bijdrage tot de agenda van de Commissie op het vlak van groei en werkgelegenheid. De verwezenlijking van het trans-Europees vervoersnetwerk kan tot 10 miljoen jobs opleveren en het Europese BBP tegen 2030 met 1,8 % doen toenemen".

De geselecteerde projecten bevinden zich hoofdzakelijk op het trans-Europees kernnetwerk. Tot de begunstigden behoren vlaggenschipinitiatieven als Rail Baltica, de Brenner Basistunnel, de Seine-Schelde verbinding, de Calandbrug of de vaste verbinding Fehmarn Belt. Er zijn ook initiatieven op kleinere schaal, zoals de grensoverschrijdende projecten tussen Groningen en Bremen, de spoorverbinding "IJzeren Rijn", plannen voor de uitrol van LNG of projecten die de Donau beter bevaarbaar maken.

De oproepen tot het indienen van voorstellen voor de CEF dateren van september 2014. In totaal zijn er meer dan 700 voorstellen ingediend, drie keer zoveel als het aantal subsidiabele projecten. Hierdoor kon de Commissie de projecten selecteren met de grootste Europese toegevoegde waarde en tegelijk zorgen voor een evenwichtige spreiding, zowel geografisch als tussen de verschillende vervoerswijzen. Bijna 4,8 miljard euro werd gereserveerd voor de lidstaten die in aanmerking komen voor het Cohesiefonds. Voorts werd ook nagegaan of de voorstellen een bijdrage leverden tot andere prioritaire acties van de Commissie, zoals de energie-unie of de digitale eengemaakte markt.

Het door de EU verleende subsidiepercentage varieert, naargelang het type project, tussen 20 % en 85 %.

Volgende stappen. Het voorgestelde financieringsbesluit moet formeel worden vastgesteld door het comité van de Connecting Europe Facility, dat op 10 juli 2015 bijeenkomt. Vervolgens stelt het Uitvoerend Agentschap innovatie en netwerken (INEA) de individuele subsidieovereenkomsten op, die in de tweede helft van 2015 door de begunstigden zullen worden ondertekend.

Achtergrond

In het kader van de Connecting Europe Facility (CEF) wordt 24,05 miljard euro uit de EU-begroting 2014-2020 ter beschikking gesteld om TEN-T-projecten in de EU-lidstaten te cofinancieren. 11,305 miljard euro hiervan is voorbehouden aan projecten in lidstaten die in aanmerking komen voor het Cohesiefonds. De investeringen worden gepland aan de hand van jaarlijkse en meerjarige werkprogramma's, waarin de prioriteiten zijn vastgesteld en het totale bedrag van de financiële steun die tijdens een bepaald jaar voor elke van deze prioriteiten moet worden gebruikt. 2014 was het eerste jaar waarvoor een werkprogramma werd opgesteld voor de CEF.

Voor nadere informatie

Lijst van voorgestelde projecten 1

Lijst van voorgestelde projecten 2

Connecting Europe Facility (website DG MOVE)

INEA

Fraunhofer-studie over de kostprijs van de niet-voltooiing van de TEN-T

IP/15/5269

 

Contactpersoon voor de pers

Voor het publiek: