'Treinfabrikant ten onrechte tot zondebok gemaakt'

vrijdag 12 juni 2015, 14:26

DEN HAAG (PDC) - Treinfabrikant AnsaldoBreda is door Nederland ten onrechte tot zondebok gemaakt voor het mislukken van de Fyra, zei Maurizio Manfellotto, president-directeur van AnsaldoBreda, gisteren tijdens zijn verhoor voor de enquêtecommissie Fyra. Volgens hem kwam het de NS goed uit om van de treinfabrikant het zwarte schaap te maken. 

Manfellotto liet weten dat met de NS niet samen te werken viel en dat het besluit om de Fyra van het spoor te halen een enorme fout was. 'De trein was perfect in orde,' verklaarde hij.

Bestuursvoorzitter van Arriva Nederland, Anne Hettinga, stelde dat de NS stelselmatig is voorgetrokken bij het treinvervoer op de hogesnelheidslijn. Na de mislukking van de Fyra kwam Arriva met een plan, maar dat werd door het ministerie 'achteloos terzijde gelegd'. De NS mocht zelf alternatief vervoer regelen.

Voormalig NS-directielid Merel van Vroonhoven was echter van mening dat de reiziger met het vervangende vervoer dat de NS regelde nu beter af is dan met de oorspronkelijke Fyra-plannen. 

Bron: Trouw, ANP