EU kondigt nieuwe financiering voor het Caribisch gebied aan

Vandaag gaf Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger van de EU en vicevoorzitter van de Europese Commissie, groen licht voor € 346 miljoen uitermate belangrijke steun aan een nieuwe regionaal financieringsprogramma met het Caribisch gebied tot 2020. Dat is meer dan het dubbele van de middelen die de voorbije jaren werden vrijgemaakt (€ 165 miljoen).

Het programma werd samen met de representatieve organisatie Cariforum opgesteld en stelt gezamenlijk afgesproken prioriteiten voor biregionale samenwerking vast. Het programma werd in Brussel ondertekend tijdens de top van de EU en de Celac (de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische staten) en het evenement op hoog niveau van de EU en Cariforum.

Vice-voorzitter Mogherini: "De EU en het Caribisch gebied hebben een sterke historische, economische en culturele band, gebaseerd op gemeenschappelijke waarden. Met deze middelen versterken wij onze gezamenlijke inspanningen voor meer inclusieve en duurzame ontwikkeling en welvaart, en blijven wij het Caribisch gebied bijstaan in de ontwikkeling van ons uitstekende en voor beide partijen nuttige partnerschap, dat is gebaseerd op respect, vertrouwen en gemeenschappelijke waarden."

Neven Mimica, commissaris voor internationale samenwerking en ontwikkeling, voegde daaraan toe: "Dankzij de ondertekening van het regionale programma kunnen wij nu middelen vrijmaken voor de uitvoering van onze gezamenlijk bepaalde prioriteiten. Hieruit blijkt ook dat de EU niet alleen haar inzet in maar ook haar samenwerking met de regio voortzet."

Achtergrond

De middelen die vandaag worden aangekondigd voor het Caribisch gebied, vormen een deel van het grotere pakket van de Europese Unie van bijna € 700 miljoen steun aan Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, dat werd aangekondigd in het kader van de top van staatshoofden en regeringsleiders van de EU en de Celac (10 en 11 juni) en de gisteren gehouden bedrijfstop EU-Celac.

Met de financiering voor het Caribisch gebied worden drie domeinen aangepakt die al in de gezamenlijke strategie voor een partnerschap tussen de EU en het Caribisch gebied van 2012 als prioriteiten werden aangemerkt:

  • regionale economische samenwerking en integratie - € 102 miljoen. Belangrijkste doelen: versterken van de regionale samenwerking en integratie in het Caribisch gebied, inclusieve en duurzame ontwikkeling van de particuliere sector en tenuitvoerlegging van de economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Cariforum;
  • klimaatverandering, milieu, rampenbeheersing en duurzame energie - € 61,5 miljoen. Belangrijkste doelen: de regio beter bestand maken tegen de gevolgen van klimaatverandering en natuurrampen, ondersteunen van regionale capaciteit voor duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen, ondersteunen van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie;
  • misdaad en veiligheid - € 44 miljoen. Belangrijkste doelen: misdaadpreventie, risicobeperking en versterking van herstelrecht, meer veiligheid voor burgers en aan grenzen, met inbegrip van goed geregelde migratie en mobiliteit, en naleving van internationale normen inzake financiële misdrijven, financiering van terrorisme en corruptie.

Ongeveer € 135 miljoen wordt toegekend aan de Caribische investeringsfaciliteit (CIF). De projecten die in het kader van deze combinatiefaciliteit worden uitgevoerd, kunnen betrekking hebben op meer dan één van de drie prioritaire sectoren. De CIF zal worden gebruikt om subsidies te combineren met andere financiering, met name van de Europese en regionale financiële instellingen en de particuliere sector, om op die manier de broodnodige investeringen in belangrijke infrastructuur te vergemakkelijken.

Europees Ontwikkelingsfonds en regionale indicatieve programma's

Het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) is het belangrijkste instrument voor EU-ontwikkelingssamenwerking met de staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS-staten) en wordt gefinancierd met bijdragen van de EU-lidstaten.

Regionale indicatieve programma's vormen een belangrijke stap in de programmering van EU-steun binnen het EOF, als aanvulling op de nationale indicatieve programma's die zijn gesloten met de nationale regeringen van de ACS-staten. Voor de voorbereiding ervan wordt nauw samengewerkt met de regionale organisaties, zodat de programma's ondersteuning bieden voor prioriteiten waarbij de EU toegevoegde waarde kan bieden.

Nadere informatie:

Website van de top EU-Celac http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/international-summit/2015/06/10-11/

Website van de bedrijfstop EU-Celac: http://eucelac-bizsummit2015.eu/

EU-CELAC relations brochure: http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/international-summit/2015/06/EU-CELAC-brochure_pdf/

EEAS website on relations with the Caribbean:

http://www.eeas.europa.eu/caribbean/index_en.htm

Persbericht:"EU increases investment and business cooperation with Latin America and the Caribbean" http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5149_nl.htm

Informatieblad: EU-CELAC Business Summit: new programmes to increase cooperation between the two regions http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-5152_en.htm

Persbericht: EU voert steun op voor duurzame ontwikkeling in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5159_nl.htm

IP/15/5163

 

Contactpersoon voor de pers

Voor het publiek: