Jesse Klaver volgt Bram van Ojik op als fractievoorzitter GroenLinks

dinsdag 12 mei 2015, 11:01

DEN HAAG (PDC) - De GroenLinks-fractie heeft Jesse Klaver tot opvolger gekozen van Bram van Ojik, die per direct stopt als fractievoorzitter. Van Ojik vertrekt ook uit de Kamer. Hij ziet het sinds 2012 geleidelijke herstel van GroenLinks als een goed moment om de taken over te dragen aan een jongere opvolger. Klaver is de jongste fractievoorzitter uit de parlementaire geschiedenis.

De keuze voor Klaver ziet Van Ojik als een belangrijke stap om GroenLinks verder te laten groeien. De leden zullen zich in de aanloop naar de volgende verkiezingen zoals gebruikelijk wel in een referendum over de lijsttrekker kunnen uitspreken. Van Ojik volgde na de nederlaag van zijn partij bij de verkiezingen van september 2012 Jolande Sap op als fractievoorzitter.

Opvolger als Tweede Kamerlid wordt Rik Grashoff, die in 2010-2012 eerder in de Kamer zat en sinds 2013 partijvoorzitter is.

Van Ojik sprak sinds 2012 bij ongeveer zestig parlementaire debatten en diende 85 moties in, waarvan er 31 werden aangenomen. Hij stelde 67 Kamervragen.

Bron: persbericht GroenLinks